Důchod

Důchod Zdroj: Marek Douša

Důchodová reforma ještě ani nezačala a už je v rozkladu

Hejtman Rath chce znárodnit úspory v soukromých fondech, ministr školství Dobeš chce zkvalitnit školství tím, že pozve experty ze zahraničí a Věci veřejné řeší prohřešek předsedkyně svého poslaneckého klubu Kristýny Kočí.

Titulek otvíráku v dnešním Právu zní „Důchodová reforma rozkládá véčkaře“. Jde očividně o nedopatření, správně měl znít, soudě podle textu který následuje, „Véčkaři rozkládají důchodovou reformu“. Hodlají prosadit zdanění hazardu (jejich poslancem je mj. i bojovník proti hazardu exsenátor Novotný), a dále mezi nimi podle poslance Humla neexistuje na již vyjednané reformě shoda. Poslankyně Navrátilová se (podle MfD) těší, že se vyjedná víc výjimek. Nejlepší by bylo, kdyby se do výjimek zahrnulo všechno. Protože se prý vyskytly i návrhy na snížení sjednocené DPH, nebo na zachování dvojí sazby a pouhé zvýšení té dolní, bude mít zítra K9 opravdu co dělat.

 

 

S přičinlivostí třídního premianta, který si vzal k srdci peskování pana profesora, vypracoval premiér Nečas referát o důchodové reformě a otiskl ho v Mladé frontě Dnes. Text je (bez ironie) přehledný a informativní a druhotný dojem čtenáře tedy je, že na Klausových výhradách přece jen něco bylo. Premiér si dokonce si troufl tenkým hláskem obhajovat i sjednocení sazby DPH. Je tu ovšem problém: aby systém mohl fungovat, zdá se mi, musí se opřít o důvěru nějaké nezanedbatelné části veřejnosti. Tu důvěru není ovšem obtížné rozptýlit, stará se o to například středočeský hejtman Rath, který prohlásil, že pokud se ČSSD dostane k moci, znárodní po maďarském vzoru úspory v soukromých fondech. Jeho kolegové ve vedení strany (Sobotka, Škromach, Hašek) se proti tomu sice ohradili, používat citlivé slovo „znárodňování“ jim připadá přinejmenším netaktické, a také Rath řekl, že „znárodnění“ se bude realizovat jen tenkrát, bude-li spoření do soukromých fondů povinné (což vláda neplánuje; ovšem kdo se jednou pro soukromé spoření rozhodne, nebude už moci toto rozhodnutí změnit). Ale i kdyby se ohrazovali stokrát, Rathovo vyjádření zůstane politicky relevantní: zasilo nedůvěru. Klidně si spořte holoubkové, až se dostaneme k moci, ukradneme vám to. To přece zní českému člověku velmi důvěryhodně, daleko důvěryhodněji než všechny plány všech stávajících vlád. Má zkušenost s tím, že lidé jako dr. Rath nekecají, a co slíbí, to taky provedou.

 

„Vše co mám, si vemte, jen nepoužívejte chloroformu“, tato sentence z jakési Thurberovy povídky (o stařence, která trpěla panickou hrůzou ze zlodějů a vždy před usnutím si dávala na stůl cedulku s tímto nápisem) by mohla být mottem k rozhodnutí Nejvyššího soudu, podle něhož zabití zloděje má být vždy posuzováno jako vražda. Když přijde zloděj, je tedy nejlépe bez zbytečných okolků všechno vydat a doufat, že poté zachráníte holý život. Rozhodnutí je pro soudy nižších instancí právně závazné. Posléze je mluvčí NS upřesnil v tom smyslu, že pouze zabití prchajícího zloděje je vždy vraždou. Pokud zloděj utrpí úhonu během kradení, mohou tedy soudy volnost postupovat k chování okrádaných případně i benevolentněji.

 

 

Ministr Dobeš hodlá zvýšit kvalitu českého vysokého školství tím, že povolá experty ze zahraničí. Chce na to půl miliardy Kč, odborníci tvrdí, že to vystačí tak na jeden rok, protože experti jsou zvyklí tak na sedmi- až osminásobné platy ve srovnání s těmi zdejšími. Pokud se jim jich dostane, vytvoří se u nás privilegovaná kasta cizáků, kteří budou kvůli vysokým příjmům v opovržení asi tak, jako jsou teď naši nemocniční lékaři, možná ještě víc, protože to budou cizáci a nikoli Češi rodu slovanského. Taky není nikde dáno, že dobře placený zahraniční expert z renomované západní univerzity musí být nutně kvalitnější než ten mizerně placený český. Snad, když se už vláda jednou rozhodla rozhazovat, mohli i vysokoškolští pedagogové, nebo aspoň někteří, dostat dejme tomu ty necelé tři tisíce navíc, které teď budou brát sestry v nemocnicích. Možná, že by to mohlo být levnější, než to, co plánuje ministr Dobeš, a přitom taky funkční.

 

K postupu ČSSD, pokud jde o kritiku vlády ve věci důchodové reformy, se vyjádřil i starý dinosaurus Jiří Paroubek (cituji dle LN): „Co mne mrzí, je to, že neslyším silný opoziční hlas ČSSD proti tomuhle ožebračování lidí, lžím a ponižování lidské důstojnosti. Místo toho, aby ČSSD stále v čele kritiky této prolhané politiky, aby bránila nejen své voliče, ale i ty, kteří slibům ODS, TOP09 a VV naletěli, slyším jen nesmysly typu, že vyšší DPH na knihy či kulturu je vlastně v pořádku…“ Bože, přece jen se něco změnilo k lepšímu. Jak je dobré, že to tenhle člověk nehaleká každý večer z televizní obrazovky. Sobotka je sice jen soft-Paroubek, ale i tak je to o dost snesitelnější.´

 

 

Ale abych ho zase nepřechválil. V on-line chatu na stránkách ČSSD napsal, že by bylo užitečné zkrátit mandát vlády tak, aby na podzim příštího roku mohly být předčasné volby do PS (zároveň s volbami do krajů a do Senátu). ČSSD je připravena podpořit občany, kteří se rozhodnout vyjít do ulic. „Protesty podporujeme… Pokud se vláda nevzdá svého šíleného plánu na zdražení sjednocením DPH, měla by velkou demonstraci proti tomu zorganizovat i ČSSD, třeba ve spolupráci s dalšími iniciativami.“ Má se tomu rozumět tak, že ČSSD hodlá organizovat pouliční nepokoje za účelem svržení vlády? Ale ne, to pan Sobotka samozřejmě neřekl. Nicméně v civilizovaném státě se vlády volí a odvolávají volbami a nikoliv pouličními demonstracemi.

 

Věci veřejné řešily závažný kádrový problém: týkal se údajného poklesku předsedkyně poslaneckého klubu Kristýny Kočí, která měla být viděna ve společné loži s Ivanem Langerem (tj. v loži na stadionu, kde se hrál daviscupový zápas ČR – Kazachstán). To, jak si s ním strana poradila, je tématem naší dnešní glosy.