Libyjské poštovní známky.

Libyjské poštovní známky. Zdroj: Archív

Al-Džazíra: Africké žoldnéře shání Kaddáfímu izraelská firma

Ministři Schwarzenberg a Vondra jsou skeptičtí k vojenskému zásahu v Libyi. Václav Klaus útočí na vládní návrh důchodové reformy.

Podle televize al-Džazíra shání firma penzionovaného izraelského generála prý se souhlasem izraelské vlády Kaddáfímu africké žoldnéře. Izrael se totiž obává, že alternativou ke Kaddáfího režimu je „fundamentalistický islámský stát“. Nevím, nakolik je ta arabská stanice důvěryhodná, ale údajná izraelská obava zní bohužel velmi logicky. Někdo by měl zformulovat aspoň jeden důvod, proč by mohl v Libyi přijít po Kaddáfím k moci někdo lepší. Tedy proč by neměl přijít někdo buď (v lepším případě) stejný, nebo z hlediska izraelských zájmů (což jsou mimochodem i evropské a americké zájmy) ještě horší.

 

Václavu Klausovi se daří likvidovat výdobytky vládní politiky. Pokračuje ve frontálním útoku na důchodovou reformu. Koalice vypadá na první pohled silně, ale zdá se, že v ní není nikdo, kdo by měl chuť a odvahu mu oponovat. „Chybu“ přiznává předseda poslaneckého kubu TOP 09 Gazdík, Kalousek chce s Klausem komunikovat, v ODS prý uvažují o snížení jednotné sazby DPH. Ve čtvrtek nebude koalice jednat o zdravotní reformě, jak si optimisticky naplánovala, ale znovu o tom, co už jednou uzavřela, tj. o důchodech. Postoj Věcí veřejných je jasný, předseda John si myje ruce: svoje jsme prosadili (slevu pro rodiny s dětmi a sníženou sazbu DPH pro některé položky, zbytek je problém koaličních partnerů). Nečas se ještě nevyjádřil, ale i kdyby snad chtěl klást odpor, jeho šance jsou nevelké. Klaus otiskl v MfD zdrcující kritiku vládního projektu. Ještě předtím dal najevo, že hodlá v politice setrvat i po vypršení prezidentského mandátu, jeho nynější mohutnou aktivitu je třeba chápat jaksi ve světle tohoto prohlášení. Tématu se týká naše dnešní glosa.

 

 

Klaus i ministři Schwarzenberg a Vondra mají jistě pravdu, když se vyjadřují víc než skepticky k možnosti nějakého zásahu v Libyi. (Schwarzenberg říká pro LN, že „cestou jsou už přijatá opatření, jako embargo na zbraně, uzavření kont a přísunu peněz“. Kaddáfího odpůrce to nepochybně aspoň částečně postihne. Kaddáfího, řekl bych, jen velmi málo.) V této věci panuje shoda mezi koalicí a opozicí a to je v našich podmínkách přece jen trochu podezřelé. Vondra argumentuje mj. i potřebou mandátu od Rady bezpečnosti OSN. V té souvislosti je krajně zajímavé, že prezident velmi usilovně kritizuje EU a občas i NATO, ale o této prohnilé organizaci (tj. o OSN), která simuluje světovou jednotu a shodu na demokratických principech, a jediné, čeho je schopna, je maskovat nejednotu neúčinnými prohlášeními, usneseními a dokumenty, neutrousil ještě ani slova kritiky. Zřejmě je to typ mezinárodní instituce, která plní úlohu, jakou v jeho pojetí mezinárodní instituce mají mít: je úplně bezmocná a neplete se zbytečně, a hlavně účinně do řemesla lídrů států, jež sdružuje.

 

 

Petr Pešek vidí v LN jako jednu možnost dalšího vývoje událostí v Libyi „somalizaci“ revoluce. Myslím, že to není možné, Somálsko nemá tolik kvalitní ropy (řekl bych, že nemá skoro žádnou, přesněji řečeno, že nemá vůbec nic).

 

Vedoucí katedry veřejné ekonomiky Vysoké školy finanční a správní Jaroslav Vostatek rozkryl v Právu pozadí vládní důchodové reformy: její detaily servírují vládě odborníci „v zájmu svých chlebodárců či obchodů“. „Samozřejmě nelze vyloučit ani přímý vliv příslušných institucí.“ Konečně zase zní v Právu ten správný hlas, zase jako v době Charty 77. Je zarážející, že autorovi těchto soudů zjevně nepřipadají vůbec neslušné.

 

 

V MfD se vyjadřují k očekávaným sporům ohledně důchodové reformy, které nastanou v PS: „Zatímco ministři TOP 09 věří, že debata se povede hlavně v kabinetu a výsledek pak koaliční poslanci poslušně schválí, šéf poslaneckého klubu Petr Gazdík počítá s tím, že vládní návrh ještě výrazně upraví sněmovna.“ Rád bych v té souvislosti jen upozornil, že pravidlem by měl být první postup (koaliční poslanci vládní návrh „poslušně schválí“), kdežto ten druhý, přeorávání vládních návrhů rozlícenou sněmovnou, by měl být výjimkou, protože z toho za prvé vyjde nepochybně tak říkajíc zkurvenina a za druhé to svědčí o vládní nemohoucnosti.

 

A na závěr: dnes (už zase) oslavujeme MDŽ. Mluví se o tom i v televizi. Nijak moc mne nepřitahují nově importované svátky západní provenience (Valentýn), ale tohle mi je vysloveně odporné. Řeči o tom, že to není původně komunistický svátek, jsou nezajímavé, pro nás tady je to v první řadě komunistický svátek. Napsal jsem o tom kdysi v šerém dávnověku Událostí fejeton, nic lepšího bych teď nezplodil, a navíc nemám čas. Tady je.