václav klaus

václav klaus Zdroj: Stanislav Krupař

Nesmírná nuda na Nově: Klausismus maskovaný debatou s prezidentem

Televize Nova dokázala v pondělí večer promítat tři filmy najednou: „Nespinkejte, i když vás nudím“, „Říkám jen to, co už jsem říkal“ a „Jsem Klaus, Václav Klaus“. Jinak to ale byla debata s prezidentem o jeho osmém roce ve funkci.

 

Kromě toho, že zazněla neplacená reklama na knihu Václava Klause Rok osmý, tak jsme se nic zásadního a nového nedozvěděli. Propagační pořad bez nápadu a hlubšího zamyšlení.

 

 

To, že Nova tuto diskusi opakovaně každý rok vysílá, je její věc. Nijak moc diváků jí to nepřitáhlo (bylo jich něco přes 600 tisíc), ale buduje si tím podle ní pomyslnou image. Otázkou je, proč to dělá Václav Klaus. Podobné popovídání totiž není moc důstojné jeho funkci.

 

 

V tomto případě je Klaus hodně podobný svému předchůdci Václavu Havlovi. Oba se účastní televizních diskusí (Havel v České televizi, kterou naopak Klaus nesnáší) bez oponentů, bez toho, aby se museli soustředit na náročnější a konfliktnější otázky. Hraní na „tatíčky“ je oběma v televizích vlastní.

 

 

Diskusi s prezidentem vedla v pondělí večer opět Markéta Fialová. TV Nova před přenosem rozeslala tiskovou zprávu, že se moderátorka na ni připravovala asi dva týdny. Fialová je sympatická a příjemná osoba, ale na co se 14 dní připravovala, je naprostou záhadou. Padaly totiž pouze dotazy nekonfliktní a předem očekávané. Podle toho to také dopadlo – nuda, nuda, šeď.