Kaddáfí

Kaddáfí Zdroj: Agência Brasil, CC BY

Anglická univerzita dala doktorát synovi Kaddáfího za plagiát a brala od něj peníze

Ještě před dvěma měsíci to vypadalo na skvělou a dlouhou spolupráci. Sajf Islám Kaddáfí, syn libyjského diktátora Mu’ammara Kaddáfího, se rozhodl postupně posílat své alma mater, proslavené anglické univerzitě London School of Economics, jeden a půl miliónu liber na podporu vzdělávání. Ale ouha. Vše se za poslední dva týdny zhroutilo a ukázala se naprostá bezostyšnost této spolupráce, která zavání velkým skandálem akademického světa.

 

Tatínek Sajfa totiž teď masakruje své spoluobčany, škola je tvrdě kritizována a v úterý najednou oznámila, že Sajfova práce, za niž získal v roce 2008 PhD (studovat v Londýně začal v roce 2002), je podle všeho plagiát. Nádherné procitnutí bytostných anglických demokratů ze spolupráce s rodinou diktátora.

 

Absurdní je už samotný fakt, že Sajf napsal práci, která se jmenovala „Úloha občanské společnosti v demokratizaci nadnárodních institucí“. Odevzdal ji v září 2007, má téměř 450 stran a na začátku píše, že je to pouze jeho vlastní dílo, a první věta práce je skvělou ukázkou manipulace, na niž známá anglická univerzita skočila. „Tato práce analyzuje, jak vytvořit spravedlivější a demokratičtější světové řídící instituce s pomocí systému kolektivního rozhodování, které je ovlivněno třemi faktory: vládou, občanskou společností a byznys sektorem.“ Jistě, jistě, vyprávějte to rodinám stovek či tisíců Libyjců, které nechal Kaddáfího režim v posledních týdnech zabít. „Demokrat“ Sajf mimochodem vystoupil ve státní televizi a tyto masakry podpořil.

 

 

Přitom ještě nedávno jeho londýnský profesor David Held tvrdil, že zná Kaddáfího syna jako člověka, jenž „vzhlíží k demokracii“.

 

Skandální ovšem je, že slovutná London School of Economics ani po masakrech úplně neukončila spolupráci se synem diktátora. Zatím od něj odebrala ze slíbené částky 300 tisíc liber, ale pořád je nevrátila a nedistancovala se od nich. Dál samozřejmě ve spolupráci pokračovat nechce, najednou kritizovala zabíjení civilistů v Libyi (přitom jen v roce 2006, tedy za studií Sajfa v Londýně, nechal jeho otec popravit 1200 demonstrujících) a ředitel Howard Davies řekl, že je mu „trapně“ ze spolupráce se synem diktátora.

 

 

Na London School of Economics se také studuje politologie či mezinárodní vztahy a škola léta tvrdí, že zde učí vynikající odborníci. Že by nikdo z nich nevěděl, jaký je v Libyi režim už od září 1969? Věděl, ale peníze nesmrdí. Ani od diktátora.

 

Celou práci Sajfa Kaddáfího najdete na této adrese.