Nálada ve volebním štábu ODS v Malostranské Besedě

Nálada ve volebním štábu ODS v Malostranské Besedě Zdroj: Tomáš Tesař

Tak trochu pokrytecká ODS: Rozpuštění osmnácti místních organizací

Vedení občanských demokratů rozpustilo osmnácti místních organizací své strany za to, že na komunální úrovni spolupracují s komunisty. Kromě odporu zástupců zrušených sdružení vyvolává tento krok otázky.

 

Například v Rychnově nad Kněžnou lidé ve volbách vykřížkovali straníky z kandidátky ODS, a do zastupitelstva se tak dostali jen bezpartajní kandidáti. Jaký má smysl rušit místní sdružení, když žádný „odéesák“ vlastně v koalici s komunisty není?

 

Vedení ODS již dříve varovalo, že místní organizace rozpustí, pokud do konce února s KSČM neskoncují. Všechna čest tomu, že své hrozby nezametlo pod koberec (na rozdíl od zákazu preferenční kampaně). Jenže neměl by být „rozpuštěn“ i každý zákonodárce ODS (i sám premiér Petr Nečas), který hlasoval pro Lisabonskou smlouvu, přestože si takový krok strana zakázala na vlastním kongresu?

 

 

Před volbami se občanští demokraté zaklínali tím, že vůbec nejnepřijatelnější je pro ně zvyšování daní, zvlášť v krizi. Teď plánují zvýšit DPH tak, že vyberou skoro 60 miliard korun navíc. Tedy mnohem víc, než potřebují na důchodovou reformu, kterou zvýšení omlouvají. Rozpustí ODS vládu za nedodržení slibu?