Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Štěpán Mareš

Klausova inklinace k agresivnímu šovinismu se nemění

Síly koalice a opozice se údajně vyrovnaly, ČSSD navrhuje volit prezidenta na šest let a Kalousek se vyjadřuje ke knihám a potravinám v popelnici.

 

Podle průzkumu CVVM se síly koalice a opozice vyrovnaly. Ztrácí ODS, a to o 4,5 %, ČSSD posílila o 2 %, o 4,5 % posílili komunisté. TOP09 i Věci veřejné stagnují. To je typické: neklid v koalici (TOP09 i VV se úspěšně snaží oslabit silnějšího partnera) škodí ODS, ale nepomáhá útočníkům, takže výsledkem bude, že koaliční bárka půjde pomalu ke dnu. Něco podobného se povedlo ODA před volbami v roce 1996: ODS díky její promyšlené předvolební strategii oslabila, ale ona sama si nepomohla ani trochu, takže tehdejší středopravá koalice přišla o většinu v Poslanecké sněmovně. Pak pokrytecky říkali: Klaus nám prohrál volby.

 

 

Někdejšího souputníka Národní strany a Suverenity Bátoru prý doporučil ministrovi Dobešovi Klaus. Bátora dělá prý Dobešovi poradce a Dobeš ho chtěl učinit náměstkem, TOP09 se ale tentokrát nepřidala a ministr školství musel couvnout. Inklinace prezidenta k agresivnímu šovinismu se tedy nemění (po jeho vyjádření k lékařskému „protestu“ jsem měl dojem, že zase nabyl rozumu, byl to ale asi jen jakýsi chvilkový záchvěv).

 

ČSSD navrhuje volit prezidenta na šest let, a to z úsporných důvodů (volby by se mohly krýt s volbami do třetiny Senátu, a buď s krajskými, nebo s obecními volbami). Prezident na dvanáct let je ovšem strašidelná představa. Nešlo by to naopak, zkrátit termín na 4 roky?

 

 

V souvislosti s krizí eurozóny se vyjádřil Klaus k rozdělení české a slovenské měny a k rozdělení Československa. Jako československý rodák chtěl Československo zachovat, ale Slováci si to nepřáli. To je pozoruhodné: za svůj největší politický výkon se prezident stydí. Kromě toho nemá pravdu: zachování Československa si přáli Češi i Slováci, ale jejich představy o společném státě byly natolik neslučitelné, že Klaus (a taky Mečiar) se raději dohodli na rozdělení státu. Rozhodnutí bylo rozumné a správné, a ať je Mečiar jaký je, za schopnost domluvy na tomto řešení si zaslouží uznání. Klaus jako hybný motor rozdělení by si ovšem zasloužil metál.

 

 

Miroslav Kalousek poskytl krátký rozhovor Lidovým novinám. Na otázku, zda by ve snížené desetiprocentní sazbě nebylo možné ponechat i knihy, odpověděl: „Úsilí zvýhodnit knihy mi není nesympatické. V životě jsem žádnou neviděl v popelnici, zato potraviny tam vídám každý den. Rámec dohodnutých položek ale není možné rozšiřovat.“ Příklad úplně nesedí. Průměrná kniha stojí asi tolik, co flaška whisky. A já zase nikdy neviděl v popelnici flašku whisky (musím přiznat, že nějaký podrobný a pravidelný průzkum v tomto směru jsem ovšem neprováděl).

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/