Kuvajt

Kuvajt Zdroj: Khalid Amasaud / CC BY-SA

Kuvajt na to jde od lesa. Uplácí svůj lid, aby jej udržel od demonstrací

Opravdu zajímavý způsob si zvolila kuvajtská monarchie jakožto pojistku od demonstrací, které se muslimskými státy za poslední týdny tolik rozrůstají. Nabízí svým lidem jídlo zdarma a do „davu“ rozdává pět miliard dolarů.

Je to obrovská vlna demonstrací, jež se zdá být nezastavitelná. Ovšem bohatý a populačně ne tolik náročný Kuvajt zvolil velice kontroverzní řešení – uplácí svůj lid. Kuvajťané jsou ale na to, že je jejich vláda rozmazluje, celkem zvyklí — doposud například dostával každý Kuvajťan jen za svou svatbu (s dalším čistokrevným Kuvajťanem) v přepočtu 274 tisíc korun a dům.

 

I přesto se v Kuvajtu nyní část společnosti nakazila protestováním. Konkrétně to jsou beduíni, kteří žádají stejné bezplatné školství, zdravotnictví a štědré sociální dávky, jaké mají ti, kdo nomádský život nevedou. Více než tisícovka beduínů minulý týden demonstrovala za přiznání plných občanských práv. Policie jejich manifestaci však nekompromisně rozehnala.


Nyní ale přichází na scénu šajch Sabah Ahmad Sabah s darem pro zbytek národa. Parlament schválil, že — pod záminkou série státních svátků, včetně dvacátého výročí osvobození země od invaze Saddáma Husajna a oslav pěti let šajchovy vlády — dostane každý Kuvajťan v přepočtu 3580 dolarů. A navíc ještě zdarma základní potraviny na příštích 14 měsíců.


Teď jde jen o to, zda tím šajch nenaštve hojné obyvatelstvo přistěhovalců. Ti totiž nedostanou nic.