Leoš Heger

Leoš Heger Zdroj: leosheger.cz

Ministr Heger dvě miliardy na platy nemá. Ale ví, kde je vzít

Tisíce policistů podepsali výzvu premiérovi, aby odvolal z funkce ministra Johna, přímá volba prezidenta je populistický pseudoproblém a režiséru Vávrovi je sto let.

 

LOK a ČLK si spočítaly výhody i nevýhody různých variant reakce na to, že předseda LOK dr. Engel nebyl přijat zpět na své původní místo ve vinohradské nemocnici. Vládní kapitulace platí i pro ně včetně výzvy nemocničním lékařům, aby stáhli své výpovědi. Ostatně, dr. Engel hlady nezahyne a bez zaměstnání nezůstane, žádají si ho prý i na Maltě. Tématu se týká naše dnešní glosa.

 

 

Ministr Heger se dal slyšet, že dvě miliardy na zvýšení lékařských platů v nemocnicích nemá, ale ví, jak je získat, totiž řadou promyšlených organizačních opatření ve zdravotnictví. Tomu nějak nerozumím, vláda, odborová guerilla i česká média do mne v posledním měsíci soustavně hustila, že peníze se válejí coby nemravné zisky ve zdravotních pojišťovnách a je třeba je odtamtud jen vyždímat (a hejtman Rath dokonce mluvil o čtrnácti miliardách).

 

Mezitím prý tisíce policistů podepsaly výzvu premiérovi, aby odvolal z funkce ministra Johna. Jakkoli jejich důvody jsou nepochybně pádnější než ty, na jejichž základě získali nemocniční lékaři solidní navýšení platů, a ačkoli by ministrovo odstoupení asi zvýšilo akceschopnost vlády, velkou díru do světa asi neudělají. Ač na první pohled po zuby ozbrojeni, tak silnou zbraň jako je rozvrat nemocničního zdravotnictví v rukou nemají.

 

 

Události se dosud nevyjádřily ke stoletému životnímu jubileu režiséra Otokara Vávry. Nejspíš proto, že dožít se sta let mi připadá skoro jako umřít a o mrtvých jen dobré. Protože však mezi smrtí a dosažením sta let je, jak se zdá, přece jenom určitý rozdíl a protože si o jubilantovi nic nového a překvapivého nedokážu vymyslit, opakuji zde to, co jsem napsal v roce 2004, kdy prezident republiky udělil režisérovi vysoké státní vyznamenání a Události nechtěly získat pozadu. Naše ocenění je zde.

 

„Zavést přímou volbu (prezidenta, pozn. B. D.) do Ústavy ČR lze technicky velmi snadno a nemusí ji doprovázet žádné další zásahy do existujícího systému brzd a rovnováh a prezidentských pravomocí,“ píše dnes v LN Jiří Přibáň. Přímá volba prezidenta je populistický pseudoproblém a zavádět by se neměla. Zato by bylo třeba pořádně hrábnout do toho, co pan Přibáň nazývá decentně „systém brzd a rovnováh a prezidentských pravomocí“, tj. hodně je zkrouhnout. Jenže k tomu se nejspíš nenajde dost „politické vůle“.

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/