Páter Dobeš

Páter Dobeš Zdroj: Teo Adamy

Ministr Dobeš je zvláštní typ. Po Johnovi další selhávající Bártův "supermanažer"

Čekal jsem poměrně dlouho, jak se vyvine kauza ministra školství Josefa Dobeše. Muže, který se tváří jako odvážný politik, ve skutečnosti je ale jen důkazem, že ne každý, kdo Vítu Bártovi někdy podržel dveře, je ideální ministr.

 

Dobešovou kouzlo spočívá především v tom, jak skvěle žongluje s fakty, spíše, než v čemkoli jiném. S velkým halasem například objevil, že někteří úředníci na jeho ministerstvu pracují na dvojnásobné úvazky. Ušetřil pět milionů. Což je v rozpočtu ministerstva jako když plivne. Za ty najal další úředníky.

 

 

"Nyní se zaměřuji na dohody o provedení práce a dohody o provedení pracovní činnosti, což je také velká neznámá," naznačil Dobeš další možné kostlivce. "Tam můžu najít zajímavé dublování a vlastně i peníze," dodal pro Lidové noviny.

 

Vypadá to jako ohromné šetření, ve skutečnosti jde o nejbanálnější manažerskou práci. Ale vypadá to dobře v novinových titulcích.

 

Stačí si otevřít noviny zcela náhodně jiný den. A najdete titulek „Dobeš plánuje zaplnit učitelská místa nejlepšími vysokoškoláky.“ Což vypadá dobře, než si uvědomíte, že ministr Dobeš není schopen zaplnit ani své ministerstvo JAKÝMIKOLIV vysokoškoláky. Například vedoucí jeho kabinetu Jana Machálková vysokoškolským vzděláním zatím nedisponuje a pokud by jí Dobeš nepsal (či nedopisoval) seminární práce, bůh ví, zda by by někdy disponovala.

 

 

Jak chce ministr, kterému nevadí, že za svoji podřízenou píše/připomínkuje školní práce silou svého úřadu, udržet férovost státních maturit, je jedna velká záhada.

 

Připomeňme, že odměny, které Dobeš Machálkové vyplatil (tedy nejdřív tvrdil, že ne, pak že vlastně ano) byly za odhalení úspor. Na odhalení úspor nemusíte být vysokoškolák, ale pokud jsou všichni na ministerstvu školství placeni tak, že musí najít úsporu a pak z ní dostanou procenta, je to celkem zajímavý model. Mohl by výhledově vést až k tomu, že na ministerstvu bude pracovat tak 10 lidí s platy několik milionů korun měsíčně.

 

 

Ale vážně. Ministr Dobeš je možná dobrý v předstírání úspor a ve vyplácení solidních částek lidem, ke kterým má důvěrný vztah (teď nemyslím nutně sex, ale abyste svému podřízenému napsali, že jste něco vypracovávali opilí, jak to udělal Dobeš v mailu Machálkové, musíte si být rozhodně blízcí více než je běžné). Ale pokud za něj musí úspory hledat nedostudovaná kamarádka za superplat, člověk se ani nediví, že svůj úřad neovládá a kdosi mu z něj vynáší maily, jak se mu zlíbí.

 

Tak jako tak. Už víme, že Radek John je tak trochu zoufalec, který se octl v situaci, na kterou nemá. Teď vidíme, že ani druhý Bártův „supermanažer“ na tom není o moc lépe.