Kulky

Kulky Zdroj: scenicreflections.com

Skandál: Zbraně zabíjející Libyjce a systémy na rušení internetu dodaly Kaddáfímu země EU

Země Evropské unie jsou v posledních dnech „konsternovány“ masakry civilistů v Libyi. Také se jim hrubě nelíbí, že diktátor Muammar Kaddáfí nechal na čas odpojit internet a rušil mobilní telefonní sítě. To znesnadňovalo evakuaci 5000 občanů EU z Libye. Postoj je to ale zcela licoměrný. Jen v letech 2009 a 2010 dodaly státy Unie do Libye zbraně a systémy na rušení počítačové a mobilní sítě v přepočtu za desítky miliard korun.

 

Například v roce 2009 byly v členských státech EU (a údaje nejsou podle odborníků úplně kompletní) vydány licence za téměř 700 milionů euro na dodávky zbraní do Libye. A podobná situace pokračovala i loni.

 

Ruční zbraně, které se používají právě při potlačování současných demonstrací, dodávala diktátorovi v poslední době zejména Malta, ale i Bulharsko či Rumunsko. Pokud jde o systémy, které umožňují vypnutí internetu nebo rušení sítě mobilních operátorů, zase putovaly do Libye především z Německa a Velké Británie. Chemické látky (třeba slzný plyn používaný policií k rozhánění protestů) jsou i z Belgie. Velké zakázky pro libyjské vojenské letecké síly zase pocházely z Itálie (prodej vrtulníků), Francie a Portugalska. Francouzská vláda také spolupracovala s Kaddáfím na úpravách svých stíhaček Mirage.

 

 

A proč taková vstřícnost Evropské unie k diktátorovi Kaddáfímu (jinak je ale největším dodavatelem zbraní do Libye Rusko)? Ten má peníze z prodeje ropy, které využíval zejména pro posilování policie a armády. Libye dodává Itálii třetinu ropy, kterou tato země spotřebuje, Německu 12 procent a Británii čtyři procenta. Kaddáfího režim také v posledních letech investoval v Evropě desítky miliard dolarů. Byznys je prostě byznys. Ale není to nic nového, stejná situace byla před lety i v případě dodávek evropských zbraní pro iráckého diktátora Saddáma Husajna.

 

 

 

Nepřátelství ke Kaddáfímu se změnilo v „přátelský vzájemný byznys“ zejména po roce 2003, kdy se diktátor přidal k nepřátelům Saddáma Husajna. Zrušeny pak byly za odměnu i sankce OSN proti Libyi a od té doby se evropští zbrojaři objevovali v Tripolisu velmi pravidelně. Proto teď dochází k absurdním situacím. V delegaci britského premiéra Davida Camerona, který se prošel v pondělí po slavném revolučním káhirském náměstí Tahrír, a který v Egyptě tvrdě kritizoval Kaddáfího režim za střelbu do demonstrantů, je i několik šéfů britských zbrojovek, které zbraně libyjskému diktátorovi dodávaly.

 


Mezi evropskými dodavateli zbraní do Libye v posledních letech oficiálně nefiguruje Česká republika (vývoz přes třetí země se podle expertů ale nedá vyloučit). Přitom bývalé komunistické Československo v této oblasti s Kaddáfím po desetiletí úzce spolupracovalo. Kdysi jsme do Libye dodávali obrněné transportéry, ruční zbraně a také obrovské množství plastické trhaviny semtex, kterou pak libyjský režim dodával nejrůznějším teroristickým organizacím (zejména palestinským), nebo jej sám používal při útocích na západní cíle.