Alexandr Vondra

Alexandr Vondra Zdroj: Tomáš Tesař

„Případ Vondra“ narůstá a bobtná

Předseda LOK Engel už se do Vinohradské nemocnice nevrátí, čeští lékaři prý budou odcházet do zahraničí i nadále a Petrovi Uhlovi se nelíbí styl českého zpravodajství o událostech v Egyptě.

 

Vedení Vinohradské nemocnice se rozhodlo nevzít zpátky předsedu LOK Engela. Otazník se vznáší i nad dalším minibossem vlivných nemocničních miniodborů Volemanem. Formálně to mohou učinit, v Memorandu není řečeno, že nemocnice musí vzít zpátky všechny, co dali výpovědi. Na Engelovo místo už mezitím získali podle dnešní ČT hned dvě náhrady, jedna si to po trpezlivém přesvedčovaní (není těžké si představit, jak vypadalo) rozmyslela, druhá zatím odolává. Formálně by bylo všechno v pořádku, dohoda by porušena nebyla. Věcně je poněkud obtížné vyhnout se podezření, že se jedná o akt odvety: napřed před nimi kapitulovali, aniž by vůbec zkusili aspoň chvilku vzdorovat, teď to odplatí jejich Kozinům. Sympatie veřejnosti, které stály až do nynějška přesvědčivě proti vydírání, budou patrně otřeseny. Nepřipadá mi to úplně korektní a lidé u nás jsou kupodivu na korektní jednání aspoň v některých případech citliví. Přitom Masaryk kdysi velmi příhodně napsal něco v tom smyslu (týkalo se to Ježíše a Evangelií, pokud se nemýlím) že mravné jednání je také šikovné. Z čehož plyne, že nemravné jednání je nešikovné, a být napřed posera, a pak toho, před kým jsem se podělal, tak říkajíc kopnout zezadu do zadnice, mi připadá tak trochu nemravné a zároveň nešikovné. (Je přitom zjevné, že vláda nevystupuje jako kompaktní těleso a že to nemusí být její společná akce nebo snad dokonce akce ministra zdravotnictví). Na druhé straně vzniklá situace bude zajímavý test: lékaři se napakovali, svého dosáhli, budou teď pouze pro čest a slávu bojovat za předáky LOK? Členstvem prý LOK zrovna neoplývá, a hrozně bych se divil, kdyby všech těch 3800 lidí, kteří dali výpověď, bylo na LOK tak říkajíc citově vázaných. Téma té výpovědi je možná závažnější, než na první pohled vypadá, proto se k němu vrátím. Robert Čásenský napsal k problému v dnešní MfD docela zajímavý sloupek, je podnětný, autor má v mnoha ohledech pravdu, ale…

 

 

Petru Uhlovi se v Právu nelíbí, že v době revoluce“ v Egyptě se česká média věnovala tomu, kolik českých turistů čeká na letišti a zda „nepokoje“ (píše to slovo v uvozovkách) dolehly až do letovisek. Pan Uhl by zřejmě očekával, že tématem číslo jedna bude egyptská revoluce (která možná dokonce přeroste z demokratické v socialistickou, ale bez excesů, které podobný proces provázely u nás po roce 1948) a pak dlouho nic. Je pochopitelné, že česká média zajímá v první řadě, v jaké situaci jsou naši občané, kteří tam před „revolucí“ (to píšu v uvozovkách zase já) odjeli na rekreaci (což je zjevně něco morálně vadného, bože, to je drzost), protože když se to vyjasní, ukáže se třeba, že jim my, tj. český stát, česká společnost, musíme pomoci. Naší povinností je v první řadě pomáhat našim lidem. Tím neříkám, že bychom třeba neměli pomáhat také Egypťanům, ale musíme vidět a) že té situaci a jejím četným rizikům taky nemusíme pořádně rozumět, a b) že naše možnosti pomoci Egyptu jsou velmi omezené, kdežto pomoci našim lidem je naše prvořadá povinnost. Tento přístup k problému (ne Čechů v Egyptě, ale Čechů všeobecně) jsem si vyčetl z Havlíčka, kterého jako autora preferuji před Karlem Marxem, Lvem Davidovičem etc.

 

„Případ Vondra“, jak se zdá, bobtná. A bude se jím zjevně zabývat výkonná rada ODS. Zdá se, že vedení strany stojí před dilematem: bude horší ho držet, nebo se ho zbavit? Jistě, Vondrovi nebylo zatím nic dokázáno. Až mu bude něco dokázáno, bude už pozdě na to, se ho zbavit. Ale možná se mu taky nedokáže nic. Ve straně, která se musí neustále vyrovnávat s podobnými dilematy, není něco v pořádku.

 

 

Zástupci ČLK tvrdí, že čeští lékaři budou do zahraničí odcházet i nadále. K tomu je třeba říci: akce Děkujeme, odcházíme, nevedla k tomu, že by lékaři odešli, ale že se vláda podělala. Za druhé, to, že lékaři odcházejí do zahraničí, a to za lepším, nepokoušejte se to zakecávat, je docela v pořádku, je to legitimní důvod, a bude se tomu tak dít pořád, a nejen v tomto oboru, protože sociální situace lidí na Západě bude v mnoha oborech lepší než u nás, a to pořád (Miloš Zeman kdysi hned po převratu, kdy měl ještě dojem, že v módě je mluvit pravdu, odpověděl na otázku, kdy dohoníme Německo, stručně: nikdy). Možnost odejít za lepším je součást naší svobody. Samozřejmě nejen kvůli tomu, ale také kvůli tomu jsme stříhali v roce 1989- 90 dráty na hranicích. A argumentovat proti této možnosti vlasteneckým duchem je jednak neúčinné a jednak demagogické. Problém je jen, když se „odcházení“ chytne někdo jako ČLK (jistě, ČLK jen poskytla „morální pdoporu“) a pak se organizují hromadné odchody, které hrozí kolapsem českého zdravotnictví, aby bylo možno lépe vydírat vládu.

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/