Kim Čong-il

Kim Čong-il Zdroj: H. C. E. (Team America)

Krasobruslař Verner je hlupák, když podporuje, ač nepřímo, režim v KLDR

Tomáš Verner je jistě vynikající český krasobruslař a za své výkony si zaslouží potlesk. Ale to, že se předvádí v severokorejském Pchjongjangu při příležitosti 69. narozenin komunistického diktátora Kim Čong-ila, je ostudné a hloupé. Vysvětlit se to totiž nedá vůbec ničím.

 

Navíc Vernerova argumentace je na úrovni pětiletého dítěte, jež je neposkvrněné jakýmkoli poznáním. „Já nevystupuji pro Kima. Já se pokouším zpestřit život lidem, kteří to potřebují,“ tvrdil Verner. A kromě jiného také k svému vystoupení v zemi, kde režim posílá lidi do koncentračních táborů, řekl: „Nepletu se do politiky a má účast je čistě sportovní. Jestli mám šanci pobavit lidi, kteří trpí, pak ji využiji. I kdyby to bylo jen pár minut, při kterých zapomenou na strasti, kterými každodenně procházejí. Za to se nestydím,“ řekl sportovec v on-line rozhovoru se čtenáři serveru iDNES.cz.

 

 

 

Stydět by se měl. V Severní Koreji nejsou podobná vystoupení přístupná široké veřejnosti, ale pouze lidem, již kolaborují s krutým režimem. Je zcela naivní si myslet, že Verner zatančil na ledu pro chudáky, které vláda Kim Čong-ila ničí a omezuje. Jenže to není žádná novinka, je to dávno známo a Vernerova slova svědčí o tom, že buď nepřemýšlí, nebo jsou mu podobné věci jedno.

 

Nejostudnější pak je, že Tomáš Verner měl dostat za své vystoupení několik tisíc dolarů. Vynikající! V zemi, kde lidi umírají hladem, je „báječné“ si vzít od komunistických vládců peníze za svezení na ledě. Hlavně že Verner pobavil vybrané Severokorejce.

 

 

U krasobruslaře Vernera, na rozdíl od některých českých komunistických poslanců, kteří jezdí do KLDR za obchodem a dělají to z čistě politických důvodů, tak zvítězila hloupost a neznalost nad kalkulem. Otázka je, zda to není ještě horší varianta.