Radek John

Radek John Zdroj: Stanislav Krupař

Věci veřejné začínají mít problémy se svými „véčkaři“

Pouliční nepokoje propukly také v Teheránu, padesátka starostů řeší situaci s „nepřizpůsobivými občany“ a volby do Poslanecké sněmovny by nyní mohla vyhrát tzv. levice.

 

Ministr Heger se domluvil s LOKem a ČLK na bezpodmínečné vládní kapitulaci. Podrobností se týká naše glosa. Zřejmě budou ještě probíhat nějaké tahanice, aby se neřeklo: jakési remcání se ozývá z ODS. Ministři Vondra a Kocourek čekají další informace, také premiér Nečas hovořil s ministrem zatím jen telefonicky. Protestuje zdravotní expert strany Šťastný kvůli tomu, že sestry nedostaly prakticky nic a že nebyly zrušeny tarifní mzdy lékařů, k čemuž se vláda zavázala v programovém prohlášení. Podle exnáměstka Šnajdra se z celé strany ozývá, že návrh dohody je kapitulací před lékaři (na to člověk nemusí mít až tak velké IQ, aby na to přišel). Nicméně, dr. Šťastný zároveň řekl: „situace se dostala do bodu, kdy těžko mohu rodící se dohodu zvrátit a ani se o to nebudu pokoušet.“ Tedy budu sice remcat, ale to je tak všechno, co si dovolím. Kdyby byl mlčel, udělal by líp. Jakási nespokojenost se ozývá i ze senátorského klubu ODS, vadí jim mj., jak se posílila pozice LOKu a ČLK. Zřejmě aby se vítězní vyděrači nějak pojistili proti reptání zdeptaných a podělaných, zahájil hned po pondělní půlnoci člen předsednictva LOKu Voleman (účastník jednání) protiofenzívu. Popřel, že by došlo k nějaké shodě, LOK podle něho nesouhlasí s výší dorovnaných platů v tomto roce, s garancemi a plány do budoucna, jak jsou v návrhu memoranda zformulovány (to má být zřejmě přesná definice spoluúčasti LOK a ČLK na vládě). Možnost, že „lékaři“ budou souhlasit, je podle něho velmi malá. Z různých krajů přicházejí signály nesouhlasu, jednat se o tom má ve středu. Protože ČSSD ústy hejtmana Haška věc požehnala (Sobotka byl opatrnější, prohlásil, že „pokud bude dohoda skutečně dosažena, je to vítězství zdravého rozumu a zájmu občanů naší země“), nějak se to urovná. Pokud by to LOK s vydíráním výrazně přehnal, může být ještě problém, ale Kubek s Haškem je nejspíš přivede k rozumu (nedá se vyloučit, že z vlády ještě něco vyrazí, to by byl ovšem vrchol). Že by se, konfrontována s další vlnou vydírání, vláda vzmužila, považuju za vyloučené.

 

 

Podle průzkumu STEM by nyní volby do PS vyhrála tzv. levice (komunisté a ČSSD) se 105 mandáty. ODS a ČSSD drží pozice, TOP09 a hlavně VV přibraly, komunisté mají jen 9,3%. Lidovci a zelení by se do PS nedostali a zkonzumovali by skoro 6 % hlasů. Průzkumy STEM mi nepřipadají příliš věrohodné, liší se od všech ostatních. Velmi by mne ovšem zajímalo, jak se do průzkumů promítne nemocničně lékařské vydírání, jeho sociálně demokratické podpora a vládní kapitulace. Nedovedu to odhadnout.

 

Ve Varšavě se sešli „němečtí a další“ historici, celkem 70, a kritizují německou vládu za plán vyhlásit 5. srpen za den „odsunutých“ (rozuměj vyhnaných) Němců. Je to prý „špatný historicko-politický signál“, protože charta vyhnaných, jíž se vláda při té příležitosti dovolává, se vůbec nezmiňuje o tom, jak vypukla druhá světová válka a jakých zločinů se nacisté dopustili při vyvražďování Židů, Slovanů, Romů a dalších skupin. Proč by se o tom zmiňovala, je o vyhnání Němců a vyháněli se Němci, ne nacisté. Zprávy tohoto typu považuji za drzost. Tato je podepsána – jak jinak - šifrou KOV.

 

V Novém Bydžově se sešlo 52 starostů obcí, kde mají chronické problémy se „sociálně nepřizpůsobivými“ (rozuměj Romy). Z průběhu jednání, jak o něm informuje MfD, vyplývá zoufalství a bezradnost. Pro obecní samosprávy je to problém, k jehož řešení mu chybí síly a často i invence, není divu, přece nikdo nemůže počítat s tím, že se to vyřeší na lokální úrovni, a z intelektuálního Olympu zní většinou jen pohoršené ofrňování a nanejvýš ještě pitomé hraběcí rady. Některé nápady starostů ovšem nejsou zrovna nejlepší: uvažovali např. o možnosti zakázat pobyt lidem bez trvalého bydliště, kteří se opakovaně dopouštějí přestupků. Jenže ti se pak odstěhují o dvě obce dál a problém se stane tak říkajíc putovním. Ostatně už putovním je, takže se nic nespraví.

 

 

V MfD informují o tom (cituji titulek), že „Íránci se nakazili od Arabů“. V Teheráně propukly jakési pouliční nepokoje. Radost z toho by byla velmi předčasná: revoluce proti tyranii se dají dělat jen v prozápadních režimech, režimy „protizápadní“ si s nimi snadno poradí. Proces od autokratických sekulárních režimů k fanatické islámské „demokracii“ íránského typu je jednosměrný.

 

Věci veřejné začínají mít problémy s tzv. véčkaři, registrovanými sympatizanty, kteří mohou v internetových hlasováních rozhodovat o programových záležitostech a dokonce volit předsedu strany. Je nejvyšší čas změnit tu populistickou šaškárnu v čistě potěmkinskou záležitost, jak se to s populistickými šaškárnami zpravidla děje.

 

 

Tak konečně víme, jak na tom jsme! Rozsoudil nás Dušan Stuchlík v LN. Je to jednoduché jako Kolumbovo vejce: za problém zdravotnictví, který teď vyústil v otevřenou politikou krizi, můžou všichni: lékaři, politici, manažeři a „část novinářů“ (ta část, co ze to nemůže, je zjevně pan Stuchlík). To je obvyklá finta vyčůránků, kteří se chtějí zároveň postavit na jednu stranu a zůstat nad věcí. Problém je, že se profesní skupina, která má monopol v citlivé oblasti lidské činnosti, rozhodla terorizovat zároveň vládu a veřejnost, aby dosáhla dosažení svých cílů (peníze jsou při tom, jak to v takových akcí bývá, pochopitelně až na tom posledním místě). Tady platí: vaše řeč budiž ano, ano, ne, ne. A ne, že je to daleko složitější, že za to mohou všichni, přičemž jde o to nadělat na hlavu kritikům. Novináři se prý podle toho Stuchlíka považují za „společenskou elitu“. Já zase považuji lidi jako Stuchlík, kteří ani nemají odvahu se přihlásit ke straně, k niž se hlásí, za opovrženíhodné alibisty. Blaze tomu, kdo umí z jedné huby studeně i teple dejchati!, říkával Karel Havlíček. A já dodávám na adresu pana Stuchlíka ze známé anekdoty o Frýdku – Pístku: jste nějakej moc chytrej, abyste se z toho ne….

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/