komunisti

komunisti Zdroj: Marco L

V Poslanecké sněmovně se zvedla bouře kolem koaličního návrhu zákona o třetím odboji

O tom, na čem trvá LOK, čeho se nemáme podle ministra Schwarzenberga bát, jak kritizuje Weiss Obamu a také o tom, co se právě děje v Poslanecké sněmovně.

LOK nadále trvá na tom, aby každý lékař dostal přidáno 8 až 12 tisíc Kč. Heger a vláda budou tedy muset couvnout i v této oblasti: couvnou na nějaký „kompromis“, nebo úplně? Statutární místopředseda ČSSD Sobotka, který mezitím najel ve všem všudy na Paroubkův styl (jen sprostý je o trochu méně, řekl bych, že ani to pořádně neumí), v souvislosti s penzijní reformou prohlásil: „Pokud koalice prosadí povinné spoření ve fondech, které by mělo začít platit od roku 2013, tak už bude jen rok do voleb a my bychom měli lidem říci, že po volbách zrušíme povinnost spořit v penzijních fondech.“ Problém je, že Paroubek tyhle věci říkal v době, kdy měla ČSSD nad tehdejší vládní koalicí drtivou převahu v preferencích. Dnes ČSSD za vládní koalicí pořád dost zaostává. Hodlá to snad Sobotka zrušit, i kdyby volby nevyhrál? To by pak chtělo puč! Svrhnout se chystá – zjevně už co nejdřív – premiéra Nečase: „Není možné, aby byl ve funkci předseda vlády, který ohrozí životy občanů.“ Tak za prvé, životy občanů ohrožuje Engel a spol. A za druhé, velká většina veřejnosti je proti lékařskému vydírání. I tady půjde zjevně pan Sobotka revoluční cestou. Připadá mi ale jako poněkud nedomrlý Robespierre.

 

V Poslanecké sněmovně se zvedla bouře kolem koaličního návrhu zákona o třetím odboji. Komunisté měli standardní řeči o teroristech (vynikla zejména poslankyně Semelová svou obhajobou Pohraniční stráže). Nemohu si pomoci, ale celý kravál mi připadá jako něco, co má zamaskovat potupnou kapitulaci vlády před lékařskými vyděrači a opozicí, která je (teď už poněkud rozpačitě) podporuje (dnes si na postup ČSSD stěžuje Petr tUhl v Právu, jistě, on nepotřebuje voliče, pánové z Lidového domu ano, a oni se bojí, že revolučním postupem jich víc nebo míň ztratí). Za toho protikomunistického řevu nebudou doprovodné zvuky vládního podělání tolik slyšet. Poslanec Polčák (TOP09) žádá, aby vláda urychleně projednala návrh Senátu na pozastavení činnosti KSČM. Už zase. Komunisté nejsou nebezpečí. Nebezpečí jsou lidé jako Rath, Kubek, Engel a Bárta. Už zase se bojují minulé bitvy, aby se ty současné mohly předem vzdát. Ministr Heger má v podstatě neudržitelnou pozici proto, že když armáda (obrazně řečeno, ne armáda ČR) začne ustupovat, je skoro nemožné ji zastavit. Měl říci hned předem: budu rád vyjednávat o všem, co vás pálí, ale pod jednou nepřekročitelnou podmínkou: že ihned přestanete s vydíráním. Když to neudělal na začátku, dokud armáda ještě stála, neudělá to tím spíš teď, když vojáci v panice prchají a odhazují flinty a boty jako Arabové v šestidenní válce.

 

 

Podle ministra Schwarzenberga (rozhovor v Právu) se nemáme bát Muslimského bratrstva v Egyptě. „Muslimské bratrstvo existuje 90 let. To není spolek mladých revolucionářů, ale starých strejdů mého věku a starších.“ Co je to za argument? Iránští imámové v čele s Chomejním taky nebyli žádní mladíci. Vůbec, těžko se vyhnout dojmu (nejen na základě tohoto jednoho příkladu), že ministru zahraničí je občas úplně jedno, co plácne.


MfD přináší kritiku petice Protest proti kapitulantství. To jsou zvláštní manýry. Vůbec o ní neinformovali (vyšel tam jeden komentář Mirky Spáčilové) a hned přicházejí s drtivou kritikou. Tak se chovalo Rudé právo ve dnech mého mládí. Už to samo považuji za dost velké prasáctví. K samotnému kritickému textu Josefa Chuchmy se samozřejmě vrátím.


Martin Weiss kritizuje v LN prezidenta Obamu: „Z americké pomoci v objemu 1,55 miliardy dolarů šlo na podporu demokracie pouze 45 milionů. Tuto částku Obama ještě snížil na polovinu. Západ vsadil všechno na stárnoucí autokraty, a teď je vystrašený z toho, že neví, co bude.“ Obama se samozřejmě dopustil vážné chyby: 45 milionů dolarů na podporu demokracie v zemi typu Egypta jsou vyhozené peníze. Budovat v těchto zemích demokracii je přinejmenším předčasné. Měli podporovat mladší autokraty.

 

 

V LN dnes píší, že prý lékařům ustoupily zdravotní sestry. Kubek včera prohlásil: „Jsem rád, že sestry pochopily, že když doktoři odejdou, tak ony přijdou o práci. Jsou ochotny počkat.“ Nejsem si jistý, zda nejde o informační šum a zda ty sestry, které jsou ochotny počkat, nejsou jiné, než ty, které sice požadovaly zvýšení platů, ale zároveň prohlásily, že nebudou používat vyděračské praktiky LOK a spol. Na internetových stránkách České asociace sester, která toto druhé stanovisko zaujala, není o nějakém ustoupení dodnes ani zmínky. A kdyby nakrásně dr. Heger tyhle sestry dejme tomu „uprosil“, aby souhlasily s tím, že dostanou kulové, měl by se pořádně stydět.



LN otiskly pozoruhodný rozhovor s předsedou LOK Engelem. Pan doktor je člověk přímočarý a duševně poněkud jednoduchý. Tvrdí, že „jestli nám lékař dnes nastupuje za 17 tisíc hrubého… vydělává si míň než brigádník ve fastfoodu“. Milý pane, já jsem před osmi lety odcházel v dvaašedesáti letech do důchodu jako odborný asistent na FSV UK s 14,5 tisíci. Samozřejmě jsem si musel přivydělávat, což vydalo na další úvazek, jen jsem nebyl ochoten kvůli tomu vraždit nemluvňata jako Herodes. Odborná asistentka na FF UK s více než desetiletou praxí si vydělá stejně jako váš nastupující lékař. Jistě, je to málo. Ve všech případech, i v případě toho lékaře. A mělo by se s tím něco dělat. Akorát, že někteří se kvůli tomu nechovají jako dobytek. Pan Engel zároveň přiznává že ve FN Královské Vinohrady „na většině klinik platí zásada, že po službě se jde domů“. Obviňuje vládu, že situaci chce řešit „vojenskou silou“ (to by znamenalo poslat do pár nemocnic samopalníky), zároveň ovšem říká, že jde spíš o demonstraci hlouposti. Což provádí v celém rozhovoru pan předseda. Tvrdí, že se proti němu organizuje štvanice. Kde? Drtivá většina novin včetně největšího českého deníku kritizují odpůrce lékařského protestu a v lepším případě zatloukají informace o těch, co nesouhlasí. Morální odpovědnost za vydírání nemocničních lékařů prý nese vláda, hospodářskou krizi nezpůsobili „my zaměstnanci“, ale politici a bankéři. Dřív se říkalo imperialisté a jejich přisluhovači. Ples strádajících nemocničních lékařů byl OK, pan Engel tam nezahálel, „vedl jsem tam určitá jednání, s manželkou jsem tančil asi třikrát“. Jsou tu prý „struktury, které si nepřejí dohodu“, „finanční skupiny“. Bylo by dobré nějakou jmenovat. Pan doktor je taky rukojmí, jako ostatní pacienti, protože taky může potřebovat lékařskou pomoc. Vyděrač podle něho není člověk, který má oprávněný požadavek (to je ukrutný omyl, vyděrač je člověk, který vydírá, vydírat se nesmí, ani když člověk má ty nejpočestnější požadavky). A nakonec přiznání: „Když pro věc neuděláte nic, je osm tisíc skvělá zpráva. Ale nám jde o víc, my chceme být v čele reformy zdravotnictví.“ V čele reformy má být vláda a odpovědný ministr. Pokud tam vláda a ministr pustí Petrovské, může to rovnou zabalit.