doktoři

doktoři Zdroj: Ivan Juhnov

Lékaři: Děkujeme, navalte víc!

Člověk musí obdivovat Martina Engela, lékařského odborového bosse: od ministra zdravotnictví už dostal téměř vše, co žádá – a stále nemá dost. Svůj vyděračský poker chce dohrát až do hořkého konce.

Engela, jenž se v roli hrdiny-spasitele v bílém vzhlédl stejně odhodlaně jako kdysi jeho odborářský kolega-železničář Jaromír Dušek, jsem opět viděl v pátek na tiskovce: příznačně v bílém saku a kravatě zde s kamennou tváří znovu hrdě oznámil, že na plíživé ústupky ministra zdravotnictví Leoše Hegera nereflektuje: buď úplně všechno, anebo nic.

 

Začíná to být nuda! A zvlášť co se upozadila PR tvář a manipulátor akce Děkujeme, odcházíme Jiří Hrabovský, méně sympatický pán v legračním triku. Trochu se bojím, že jestli to takhle půjde dál, nebude Engel záhy z nějakého svého vyššího principu reflektovat ani na nabídky, jež jeho vyděračské požadavky i předčí. Co takhle 100 000 korun měsíčně, diskontní dovolená v Egyptě plus dvě permanentní asistentky pro každého lékaře, který pacientovi neamputoval zdravou ruku?
„Až nám to vepíšete do tabulek,“ slyším Engela.

 

 

Heger nenápadně plní téměř vše, co si Engel a s ním i necelé 4000 lékařů z veřejných nemocnic vysnili: na jejich platy najednou našel přes miliardu a půl, jíž nemá; stranického kolegu, ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, přesvědčil, že mzdové tarify lze u lékařů změnit rychleji než u ostatních profesí; ředitelům veřejných nemocnic zase „doporučil“, aby odcházející lékaře zase nechali přijít, jde přece jen o žert.

 

A to není vše. Prázdnou veřejnou peněženku lékařům otevírají i hejtmani; ti jim pro změnu chtějí dohodit 4000 korun měsíčně, aby nakonec dostali přidáno oněch dvanáct, které podle svých kouzelných výpočtů striktně požadují. Heger jim totiž bez reformy systému nabízí reformu platu „pouze“ ve výši 5-8000 korun měsíčně - mimochodem bezprecedentní zvýšení. Samozřejmě nepočítáme-li poslance či jiné politické delikventy. Ti ale patří do své vlastní veřejné kategorie.

 

 

Udělá-li Heger směrem k lékařům ještě jeden vstřícný krok, měl by rovnou udělat i druhý: okamžitě rezignovat. Pak totiž můžeme ministrem zdravotnictví udělat Engela s šéfem ČLK Milanem Kubkem, dva nerozlučné komplice. Z černé díry veřejného zdravotnictví vytáhnou miliardy, které v ní ještě úplně nezmizely, rozdají si je na platy a za rok… Za roku budou odcházet znovu. Jen doufám, že si na PR najmou někoho sympatičtějšího. Například David Rath, jistý lékař z Lidového domu….