doktoři

doktoři Zdroj: Ivan Juhnov

Ministr zdravotnictví a vláda opět ustoupili vyděračům

V ČSSD panují tzv. „neantagonistické rozpory“, ministr Heger má plán, jak neprohrát s lékaři a předseda LOK Engel je údajně poctivý a férový.

 

Ministr Heger navrhl vládě (a vláda s tím souhlasila), aby „protestující“ (jak vznešené slovo!) lékaři dostali jeden a půl miliardy Kč v rámci tarifních platů. Ministr a vláda opět ustoupila vyděračům. Přitom ministr dostal podle premiéra „určitý mandát“ k dalšímu jednání (místo „jednání“ bylo by možné použít i vhodnější, leč poněkud nezdvořilý výraz). Zároveň krajským nemocnicím slibují peníze nad limit, který dosud držel stát, sociálně demokratičtí hejtmani (např. ten královéhradecký). Zato prý už LOK „tak příliš netrvá“ na tom, aby všichni lékaři bez výjimky byli vzati zpět (zřejmě si už někteří našli výnosnější koryta a zpátky nechtějí). Na nasazení armády prohlížejí demokratičtí hejtmani „s obrovským úsměvem“ (jihočeský hejtman Zimola). Mám smůlu: v roce 1948 i 1969 jsem byl – coby nevýznamný čičmunda - konfrontován s politiky, kteří pohlíželi na to, co by byli lidé chtěli, s obrovským úsměvem. A vždycky jim to vyšlo. Vyjde to nepochybně i hejtmanu Zimolovi. Myslím, že tu ani nemusím psát, co si o něm myslím.

 

 

Ministr prý má podle MfD plán, jak „neprohrát“ s lékaři (bude to tedy „neprohra“, cosi o fous horší než „nevýhra“, ale pořád ještě lepší než prohra): vydržet první týdny po odchodu lékařů. To by samozřejmě bylo užitečné zkusit, je to spojeno s rizikem, s rizikem není spojena jedna jediná věc: včasné podělání se. Obávám se, že k němu dojde v pravou chvíli. Podotýkám jen (a ještě se k tomu vrátím), že pokud ministr přistoupí na tom aby se zdravotním sestrám platy nezvyšovaly, bude to hanebná sprosťárna. V MfD srovnávají sitaci u nás s lékařskými stávkami v Británii, Izraeli a Polsku. Moc by mne zajímaly okolnosti těch stávek, za podstatné považuji, že tohle není žádná stávka, ti lidé prostě dali výpověď. Jakýsi prostor pro svou expanzi cítí prý soukromé nemocnice: Je reálné soukromně podnikat v systému průběžného pojištění? Principiálně vzato, kdyby doktoři brali v soukromých nemocnicích (která jsou se státním rozpočtem propojeny v podstatě jen daněmi) tři sta tisíc měsíčně, bude mi to úplně fuk, to je problém vztahů zaměstnanci - majitel.

 

Jinak v ČSSD panují tzv. „neantagonistické rozpory“, jako například ten mezi místopředsedou Urbanem a středočeským hejtmanem Rathem. Zatímco Urban označil Rathův styl za arogantní a hulvátský, Rath zase řekl, že Urban má nemalé výhody z propojení se společností ČEZ a je vydržován podnikatelem Charouzem. Je třeba tomu zjevně rozumět tak, že když je Urban vydržován podnikatelem Charouzem, může si Rath dovolit hulvátské manýry. Vykutálená partaj. Jenomže – co se škádlívá, to se rádo má. Když jde o podporu nemocničních lékařských organizací, táhnou nepochybně oba braši za jeden provaz.

 

 

MfD zveřejnila nesmlouvavě kritický článek o předsedovi LOK Engelovi. Sepsala ho Tereza Strnadová. Zazněl v něm mj. i následující příkrý odsudek: „Je to nesmírně poctivý a férový člověk. Asi není pro mnohé mediálně přitažlivý, ale opravdu se za nás bije a snažíme se mu maximálně pomoct.“ Pronesl jej člověk neutrální a naprosto nezaujatý, totiž členka předsednictva LOK Marcela Sojková. Paní Strnadová také uvádí, že doktorskou akci odsuzuje petice „už s více než 23 tisíci podpisů“. To je doslova a do písmene pravda, podpisů je 31 370, což je samozřejmě víc než 23 tisíc (a taky víc než pět).


Českým nemocničním lékařům nelze ovšem upřít smysl pro humor: tak např. Jan Vorel z Českokrumlovské nemocnice prohlásil: „Peněz mám ze svého pohledu dost, díky neustálým službám. Co nemám vůbec, je volný čas.“ Stejně peněz za méně práce, to samozřejmě není žádné zvýšení platu. (Upřímně řečeno, já ty doktory zrovna v tomhle chápu, ale měli by to říci na rovinu a ne nás takhle směšně vodit za nos). Ale možná to dr. Vorel řekl jinak a formulaci má na svědomí šifra jih, kes, co já vím (cituji dle LN).

 

Vedení ČMKOS se postavilo, jak jinak, za požadavky nemocničních lékařů. Veškerá odpovědnost za to, že lékaři nebudou léčit, prý padá na vládu. To snad není pravda.

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/