Leoš Heger

Leoš Heger Zdroj: leosheger.cz

Chvála Leoše Hegera. Za krach jednání

Udělám na tomto místě něco velmi neobvyklého: pochválím politika, navíc za krach jednání. Konkrétně ministra zdravotnictví Leoše Hegera (Top 09), a to za krach jednání s vyděračskými lékaři typu Martina Engela a Milana Kubka.

 

Nebudu zbytečně zdržovat. Prvně jmenovaný za sebou táhne lékařské odbory, druhý komoru; oba se nicméně rozhodli, že si lékaři z veřejných nemocnic zaslouží velmi štědře reformovat platy, aniž by se jakkoli reformovalo veřejné zdravotnictví – léta černá díra. Podle svých propočtů si zaslouží zhruba 70 tisíc měsíčně – doufám, že myslí korun. Jejich PR hasič Jiří Hrabovský totiž dělá pro americkou firmu a ty zpravidla počítají v dolarech.

 

 

Navíc když teď nemocnice dostaly ministerský příslib dvou miliard, oba požadují, aby jejich ředitelé vzali zpět všechny lékaře v hrdinné výpovědi. Velmi hrdinné. Místo s lékaři teď Heger bude jednat s Bezpečnostní radou státu jak předejít případnému kolapsu veřejného zdravotnictví. Myslím, že to pro nás Čechy, šampióny v simulantství a hazardování se zdravím, bude velmi potřebný očistec.

 

 

Zaprvé si snad začneme vážit vlastního zdraví; nechat si například operovat břicho uklízečkou není nejlepší vyhlídka. Zadruhé se ukáže, kolik doktorů veřejné nemocnice zaměstnávají jen proto, že můžou, neboť chudáci-zaměstnanci jako já nemají nejmenší šanci podvádět se zdravotní daní; ze srdce jim přeju fantastickou německou, švýcarskou či britskou kariéru, zaslouží si ji. A nemusí se bát: jít pracovat do zahraničí už dvacet let neznamená ilegální emigraci, jak na Nový rok pateticky hrozil prezident Václav Klaus.

 

 

A zatřetí se konečně ukáže, že ani politici nemusí být úplní zbabělci a ustupovat každému příjemci veřejných peněz, který si večer při sledování seriálu z prostředí luxusní americké kliniky řekne, že se chci mít stejně – včetně blonďatých silikonových sestřiček k ruce. Už bylo načase. Nešťastnou tradici založil v půlce devadesátých let právě Klaus, jehož budily z tehdejšího premiérského snu nejezdící vlaky. Škoda, že jsme to nezkusili už tehdy - mohla to být legrace. A taky jsme mohli ušetřit spoustu peněz.