Nepokoje v Egyptě

Nepokoje v Egyptě Zdroj: Jan Šibík

Většina Egypťanů nenávidí Izrael. Svoboda v zemi faraónů přinese problémy

V první polovině 90. let minulého století zveřejnil nejprestižnější egyptský deník Al-Ahrám velký průzkum, který se týkal vztahů s Izraelem. Egypt totiž podepsal se židovským státem v roce 1979 mírovou smlouvu, jako první arabská země s ním navázal diplomatické styky a všichni doufali, že pohled Egypťanů na odvěkého nepřítele se postupně změní. Omyl. Ostatně, nestalo se tak dodnes.

Ve zmíněném průzkumu v jedné otázce odpovědělo přes 90 procent Egypťanů, že by si nekoupili ani izraelskou zubní pastu. A také současné naděje, že pohled na Izrael se změní s možným příchodem svobody do země faraónů, jsou liché. Vždyť při současných demonstracích proti dlouholetému režimu Husního Mubaraka (ten mírové dohody s Izraelem dodržuje a jeruzalémské vlády ho za to oceňují) zní pravidelně hesla proti Izraeli a USA. Otázka tedy zní: Nastanou s politickou svobodou v Egyptě další ještě větší problémy pro Izrael? Bohužel to není vyloučené.

 

Po případném pádu prezidenta Mubaraka (který si to skutečně zaslouží, protože vždy porušoval všemožná lidská práva) a demokratických volbách, se očekává posílení zatím zakázaného islamistického hnutí Muslimské bratrstvo. To ovládá přes nezávislé poslance už dnes pětinu parlamentu. Jak by ale postupovalo po případném vítězství ve svobodných volbách (a jeho výhra se nedá v zdevastované a zchudlé egyptské společnosti vyloučit) není jasné. Bratrstvo, které například podporuje militantní palestinské hnutí Hamás, má různé části. Od naprostých radikálů (jeho členem byl kdysi i lékař, ideolog a druhý muž Al-Kajdy Ajmán Zawahrí) až po umírněné islamisty. Nikdo zatím neví, jakým směrem se v budoucnosti vydá, ale nebezpečí nastolení tvrdší formy islámu v Egyptě je jednou z možných variant.

 

 

Jenže jak Muslimské bratrstvo, tak jiné opoziční egyptské skupiny, se shodují v jednom – v tvrdé kritice Izraele, která mnohdy přerůstá v nenávist. Po nastolení větší demokracie v zemi by tak paradoxně mohl být ohrožený mírový proces na Blízkém východě. A pro Izrael by to byla velmi nebezpečná situace, protože na jeho hranicích by se k radikálním hnutím Hizballáh (působí v jižním Libanonu) a Hamás (to vládne v palestinské Gaze) přidal oficiálně i Egypt.

 

 

Egyptská revoluce tak sebou nese i závažné otázky, zejména jak se vyvine situace na celém Blízkém východě a jak to ovlivní vztahy s Izraelem. A perspektiva není z toho pohledu příznivá.