Egypt

Egypt Zdroj: Jan Šibík

Vývoj v Egyptě: Jsou Arabové zralí na demokracii?

První známky tuniské revoluce zněly jako příslib sametové revoluce arabského světa. Vývoj v Egyptě však mimořádně palčivě nastoluje otázku, kterou jsme si vlastně díky ohledům na politickou korektnost už léta nepoložili.

 

Západní demokracie je mechanismus řízení společnosti, který vyrostl na tisíci letech křesťanské tradice kultivované renesancí a na dvou stech letech tradice tržního kapitalismu. Považujeme ho za nejpokročilejší systém řízení společnosti, protože zajišťuje ze všech známých systémů nejvyšší svobodu jedince a nejvyšší dlouhodobou efektivitu a produktivitu výrobních systémů. Tato demokracie je však možná jen tehdy, když jsou na ní obyvatelé dosti vnitřně demokratičtí, zralí. Nejsou-li zralí a nejsou-li drženi ve strachu, dají totiž vždy přednost vlastnímu krátkodobému prospěchu před dodržením pravidla a řádu. A na dodržování pravidel beze strachu - nekrást, i když vás nikdo nevidí - demokracie stojí. Když tato vnitřní ochota dodržovat řád chybí, demokracie se mění v kleptokracii toho či onoho zabarvení.

 

 

Vzhledem k tomu, jak strašným malérem - masovým nástupem islamistů - může tato arabské revoluce skončit, je třeba si položit otázku, jestli je arabská společnost hluboce zakořeněná v mladém a expanzivním islámu a nepodložená dvěma stovkami let vlastního tržního kapitalismu na demokracii zralá. Zda je pád arabských diktatur konec arabské totality, anebo naopak začátek panarabského chaosu. Populace mladých lidí připojených na Facebook, která tuhle revoluci začala, je totiž v arabských zemích omezená na bohaté vrstvy ve městech, a rozhodně netvoří většinu národa.

 

 

Většina - negramotná a hladová - naopak až po uši vězí ve středověkých náboženských předsudcích, a bude s chutí tleskat každému, kdo nám, bezvěrcům, vyhlásí válku. Upřímně doufám, že nemám pravdu, ale obávám se, že budoucnost brzy ukáže, že na demokracii arabská ulice a společnost prostě není zralá.

 

Pro Reflex nyní v Egyptě fotografuje Jan Šibík. Jeho reportážní fotografie najdete ve třech rozměrech v Reflexu 3D. Pro další snímky sledujte Reflex.cz.