Radek John

Radek John Zdroj: Stanislav Krupař

Ministr John a ministr Pospíšil jsou ve při

Rozdílné pohledy Západu a Izraele na situaci v Egyptě, schválená a nepodepsaná dohoda pro ministra Hegera a tříska v oku bratra toho, kdo má v oku trám.

 

Po několikahodinové bouřlivé diskusi schválilo celostátní jednání LOK dohodu, kterou jeho představitelé předložili k podpisu ministru Hegerovi, a ten skunk ji drze odmítl podepsat. Délka jednání se dá vysvětlit tím, že se střetli představitelé radikálních názorů s ještě radikálnějšími, a nakonec se shodli na tom, že neustoupí ani o píď. Atmosféru jednání vystihuje pěkný obraz Ilji Rjepina „Čeští nemocničně lékařští odboráři sepisují dohodu pro jednání s ministrem Hegerem“, který najdete zde. Zdá se, že vláda by se konečně měla začít se vší vážností připravovat na situaci, že bude muset pár týdnů odolávat krizové situaci a tlaku nemocničně doktorské lobby (lobby to nemůže dlouho vydržet, neměli by na dovolenou v Karibiku). Jenže vláda pracuje s pátou kolonou Věcí veřejných v zádech (k Věcem veřejným se vztahuje naše dnešní glosa). Přes různé okázalé akce pátera Halíka a spol. nestojí v této věci veřejné mínění na straně vydírajících, pokud ovšem vláda selže, přijde o veškerou důvěryhodnost.

 

 

Ministr John se dostal do sporu s ministrem spravedlnosti Pospíšilem ohledně sankcí, které mají být zavedeny pro kupčení s voličskými hlasy. Ministr John zatím navrhuje jen nový paragraf trestního zákoníku se sazbou tři měsíce až tři roky (na trest napíchnutí na kůl dojde až poté, co VV provedou Velkou protikorupční revoluci, za kupčení s hlasy pak bude ovšem považováno i to, když někdo nedá ve volbách hlas VV). Ministr Pospíšil kráčí ve stopách Prokopa Drtiny a tvrdí, že dosavadní znění trestního zákoníku dává možnost kupčení postihnout, protože kupčení spadá pod maření přípravy nebo průběhu voleb. Ministr Pospíšil skončí nejspíš stejně jako jeho národně socialistický předchůdce, doufám, že bydlí dost vysoko, aby se mu na rozdíl od toho předchůdce sebevražda skokem z okna povedla, ušetří si léta zbytečných nepříjemností.

 

Zatímco Západ řeší problém, jak pomoci v Egyptě prosadit demokracii aspoň trochu jiného typu, než jaká panuje v Íránu, Izrael, který je blízko zdroji napětí a zároveň první na ráně, se netají skepsí. Premiér Netanjahu vyzval ministry, aby situaci v Egyptě nekomentovali (škoda že to nemůže doporučit taky paní Catherině Ashtonové). Bojí se, aby se v Egyptě neopakoval íránský scénář. Bývalý velvyslanec Izraele V Egyptě Eli Šaked je rovnou přesvědčen, že nynější režim nahradí islamisté. Kdo jiný, vždyť tam nikdo jiný není organizován. A prezident Peres řekl poměrně přímočaře: „Vždy jsme pociťovali a pociťujeme úctu k prezidentu Mubarakovi, což neznamená, že vše, co učinil, bylo správné… Učinil však jednu věc, pro níž si ho vážíme: zachoval mír na Blízkém východě.“ Zdá se, že na Blízkém východě se tuniskou „revolucí“ rozjel neblahý proces, který se dal delší dobu očekávat. Západ, přesněji řečeno USA, by mu měly nějak čelit. Jsem moc zvědav, jak si s ním nynější americká vládní garnitura poradí.

 

 

Petr Kupec píše v MfD, že maďarská vláda „byla donucena“ ustoupit ve věci požadavku „vyváženosti“ zpravodajství v audiovizuálních médiích. Vláda chce prý lépe specifikovat skupinu těch, na něž se bude požadavek vyváženosti vztahovat. Pokud to budou jen veřejnoprávní média, není to nic moc (i když se musím přiznat, že mně osobně by bylo milejší, kdyby vliv Al-Kajdá ve zpravodajství České televize z Blízkého východu byl poněkud oslaben), ale není to nic, co by se nebylo dávno uplatňovalo v praxi i u nás – v ČT byl před časem mírnix dýrnix zakázán Šímův pořad Bez obalu právě pro nevyváženost, a to prosím nebylo žádné zpravodajství. Řečeno slovy Písma: „Jak to, že vidíš třísku v oku svého bratra, ale trám ve vlastním oku nepozoruješ? Anebo jak to, že říkáš svému bratrovi: „Dovol, ať ti vyjmu třísku z oka“ – a hle, trám ve tvém vlastním oku! Pokrytče, nejprve vyjmi ze svého oka trám, a opak teprve prohlédneš, abys mohl vyjmout třísku z oka svého bratra.“ (Mt 7, 3-5).

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/