Leoš Heger

Leoš Heger Zdroj: Jan Ignác Říha

Profesor Pafko: My jsme lékaře dvacet let ekonomicky vydírali

O tom, co řekl německý prezident na uctění památky holocaustu, o pravděpodobném pedofilovi v řadách školy Poetrie, o přiblíženém kompromisu Leoše Hegera a také o výsledcích posledního průzkumu veřejného mínění.

Ministr zdravotnictví Heger se „přiblížil ke kompromisu“ s iniciativou Děkujeme, odcházíme, LOKem a ČLK. Kompromis má podobu devadesátiprocentní kapitulace. Nabídl vydírajícím od června dvě miliardy korun na výšení mezd (peníze dostanou od pojišťoven, ne ze státního rozpočtu). Odboráři žádají ovšem ještě záruky (za prvé, všichni, co dali výpověď, se budou moci vrátit do práce, za druhé, dvě miliardy půjdou výhradně na lékařské platy. V pondělí se bude jednat o zárukách, v úterý se LOK sejde a rozhodne, zda akci ukončí. Nespokojené jsou zdravotní sestry, které se zachovaly k vládě loajálně a teď z to zaplatí podle hesla „za dobrotu na žebrotu“. Teď budou žádat trojnásobné platy ony a napakovaní nemocniční doktoři je rádi podpoří. Pokud jde o garance, bude ještě malá tahanice, premiér Nečas dnes přijal Kubka a Engela. Prohlásil, že ministr Heger má jeho plnou podporu, ale zároveň odmítl, že by celé dvě miliardY měly jít na platy a že by se všichni, co dali výpověď, mohli vrátit na svá místa. V této věci byl rozpačitý i ministr, zákoník práce prý neumožňuje ministerstvu poskytnout záruku návratu pro všechny. Na druhé straně, pokud by Engel v této věci ustoupil, úplně se jako odborový šéf odrovná. Myslím ale, že kdo se jednou podělal, podělá se i po druhé, a že vláda nakonec nějaké řešení najde. Celkový dojem z lékařské akce i chování vlády zní: „hnusno“. Podle agentury STEM/MARK požadavky lékařské iniciativy podporuje 17% lidí, 56% je proti, ostatním je to fuk. Pokud jde o dosavadní veřejné akce a o chování mediální lobby, vyhráli vyděrači na celé čáře. K problému se ještě vrátíme.

 

 

A nyní přejdeme od věcí tělesných a hmotných k duchovním: Ústav pro odhalování organizovaného zločinu se intenzivně věnuje duchovní škole Poetrie, která pořádá duchoví poutě Spiritual Trekking, nyní do Thajska. Hlavou sekty je nějaký pan Dobeš (není doufám totožný s ministrem za VV stejného jména, ten má na starosti školství, kdežto tohle spíš patří pod kulturu v hodně volném slova smyslu), řečený též guru Jára, resp. Óm nadsamec. Ten prý během výuky duchovna praktikuje se svými chovanci a chovankami různé sexuální hrátky. Myslím že jen ve společnosti, kde se v duchovní sféře uplatňují takovéto iniciativy, je možné v oblasti sociální něco podobného jako „Děkujeme, odcházíme“.

 

Německý prezident Wulff prohlásil na Mezinárodním dni památky obětí holocaustu: „Jméno Osvětim vyjadřuje jako žádné jiné zločiny spáchané Němci na milionech lidí. Naplňuje nás, Němce, studem a odporem. Neseme věčnou odpovědnost, která je naprosto nezávislá na individuální vině.“ Pan prezident zapomněl jed dodat, že ta vina je nejen věčná, ale taky každým dnem větší a větší. Nechci bagatelizovat holocaust ani další německé válečné zločiny, ale v tomhle přístupu k minulým vinám je něco hysterického a nepřiměřeného. Ve skutečnosti za viny je třeba se kát (což Němci dělají už šedesát pět let) a zároveň věřit, že upřímné pokání je podmínkou odpuštění a že nejsou zločiny, které by se nedaly odpustit, pokud se ten, kdo za ně cítí zodpovědnost, třeba jen v přeneseném slova smyslu, upřímně kaje. Jakýkoli jiný přístup je v podstatě pohanský – včetně toho, který zastává pan prezident Wulff. Bůh je všemohoucí jen proto, že dokáže odpustit, v zásadě všechno, za co je člověk ochoten se upřímně kát, slovem i činem.

 

 

Pan profesor Pafko nám dnes v MfD vysvětlil, že ne snad stát, jek nepravdivě uvádí titulek rozhovoru, ale společnost, tj. my, jsme lékaře dvacet let ekonomicky vydírali. Když jim teď dopřejeme třikrát větší platy, možná nám to odpustí, dodávám já, protože pan profesor to dodat zapomněl. Myslím, že drzost by přece jen měla mít nějaké meze.

 

Průzkum veřejného mínění, s nímž přišlo včera CVVM, se diametrálně liší nejen od posledního průzkumu STEM, ale i ode všech z posledních měsíců. Preference ODS a ČSSD se opět sblížily a strany vládní koalice by dohromady znovu dosáhly v podstatě stejného výsledku jako v květnových volbách. Zajímavé je ale taky to, v čem se průzkumy přesto shodují a o čem to vypovídá. Tématu se týká naše dnešní glosa.

 

Více najdete na: http://www.bohumildolezal.lidovky.cz/