Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: Stanislav Krupař

Petr „Ustoupil“ Nečas: Novým policejním prezidentem je Petr Lessy

Ustupovat a uzavírat kompromisy v rámci dosažení vyššího cíle je moudré. Vyhnout se konfliktu kvůli „klidu“ a šalebné představě, že protivník ocení mou velkorysost, je naivní. A přesně to se přihodilo předsedovi vlády Petru Nečasovi.

 

Nejprve prohlásil, že způsob, jakým ministr vnitra vybral právě jmenovaného policejního prezidenta Lessyho, odporoval služebnímu zákonu. Pak označil komisi, která vybírala z pěti kandidátů, za kočkopsa a výběr zmanipulovaný. A nakonec si s kandidátem, jenž vzešel z doporučení tohoto kočkopsa, poklábosil, umyl si ruce a prohlásil, že jeho jmenování je odpovědnost ministra vnitra Johna, že sice jeho výhrady trvají („nemohu se stát člověkem spoluodpovědným za právně pochybnou proceduru výběru policejního prezidenta“), ale jeho osobu vetovat nebude. A je to.

 

 

A tak si mohou Vít Bárta (ten si zjevně Lessyho před časem vybral) a Radek John mnout ruce. Dosáhli všeho, neztratili nic. Jejich Věci veřejné budou dále blokovat svými absurdními internetovými anketami mezi svými příznivci jakékoliv reformy (třeba důchodovou) třeba požadavkem, aby se do jejich schvalování zapojila opoziční sociální demokracie; Bártovi a jeho šerlokům z ABL (neopomeňme v tomto směru na ministra školství Dobeše) bude vesele procházet šmírování konkurenčních politiků včetně veřejného lhaní o něm a Radek John, který kdyby vedl čistírnu na sídlišti, tak ji zkrachuje do dvou minut po otevření, bude i nadále „řídit“ ministerstvo vnitra.

 

 

Petr Nečas si může na další jednání koalice přinést sekyru, polínka a nechat si je od véčkářských ministrů na sobě rozštípat.