Stepan Bandera

Stepan Bandera Zdroj: wikimedia.org

Stalin, nebo Bandera? Rozhovor s vnukem šéfa ukrajinských nacionalistů

Vnuk Stepana Bandery pro Reflex.cz vysvětluje, proč prezident Janukovyč chce jeho dědu připravit o titul národního hrdiny.

Stepana Banderu, vůdce ukrajinských nacionalistů, prohlásil vloni národním hrdinou proevropský prezident Viktor Juščenko. Těsně před svým odchodem z funkce se mu tak podařilo popudit rusky mluvící část Ukrajiny, sovětská propaganda totiž Banderovcům (kteří bojovali za ukrajinskou nezávislost) dali nálepku: fašisti.

Nový, z ruské části Ukrajiny vzešlý prezident Viktor Janukovyč, nyní chce, aby vnuk Stepana Bandery ocenění vrátil. O tom, koho současná garnitura povařuje za hrdinu Ukrajiny svědčí i fakt, že skupina sedmi nacionalistů, kteří se hlásí k odkazu Banderovců, a která vyhodila do vzduchu sochu Stalina v Záporoží, skončila za mřížemi. 

Stepan Bandera, vnuk posmrtně vyznamenaného Stepana Bandery žije v Kanadě, je novinářem a komentátorem dění na Ukrajině.

Nabídl jste prezidentovi Janukovyčovi, že ocenění svého dědy vrátíte, když on vrátí sídlo Mezhyhyria za miliony eur. Dostal jste nějakou odpověď?

To jsem napsal na svůj blog, a pak se o tom psalo všude ve světě. Snažil jsem se tím poukázat na fakt, že by se Ukrajinci měli víc soustředit na to, co se děje dnes ve vládě, než aby řešili události padesát let staré. Oficiálně mi prezidentský úřad samozřejmě na nabídku neodpověděl, ale neoficiálně mě informovali, že prezident nehodlá „válčit s mrtvýma.“

Psalo se, že Janukovyč Banderovi titul Národní hrdina už odebral, je to tak?

Ne, soud pokračuje. Prezident to sice už oficiálně vyhlásil – pro ruské novináře v Kyjevě 12. ledna, ale není to tak. Může to být pro soudy signál, jaký rozsudek očekává. Ve vyspělých demokraciích je takový postup nepřípustný. Naše rodina si počká až na to, co řekne soud, ne prezident.

Proč si Ukrajinci vloni zvolili Janukovyče, který byl po oranžové revoluci sesazen jako podvodník, který zfalšoval výsledky voleb?

Janukovyč vyhrál ve volbách roku 2010 s méně hlasy, než kolik jich dostal v roce 2004. Má svůj elektorát a k vítězství mu pomohli komunisti. Janukovyčovo vítězství ukazuje na to, co je možné v demokracii. Byl zvolen demokraticky v bitvě dvou kandidátů (soupeřkou mu byla Tymošenková). Nebylo to tak předvídatelné jako to bývá v Rusku.

Jaký byl podle vás první rok s Janukovyčem?

Janukovyč se chová, jako by byl zvolen 99 procenty Ukrajinců. Nerozdělil moc, tak jako to před ním udělal Juščenko. Zdá se, že se zabývá myšlenkou odvety. To je vidět na tom, že pronásleduje politické oponenty, Tymošenkovou i její ministry. Je to kontrarevoluce. Největší změnou bylo soustředění moci do rukou velmi úzké skupiny. Chtějí udělat jisté nepopulární reformy a snaží se vytvořit takové podmínky, aby je byli schopni prosadit. Co bude, uvidíme.

Máte kanadský pas, na Ukrajině by se žilo zle, se jménem Stepan Bandera?

Já jsem se v Kanadě narodil. Poprvé jsem byl na Ukrajině roku 1991, účastnil jsem se referenda o nezávislosti. Od roku 1997 jsem žil a pracoval na Ukrajině. Když jsem se tam potkával s lidmi většinou si se mnou rádi neformálně popovídali o sovětské verzi historie a o opravdových historických faktech. A taky o tom, jak se žije v Kanadě. Ale politici dál rozdmýchávají vůči jménu Bandera nenávist, kterou šířila sovětská propaganda, takže to jméno rozděluje Ukrajince dodnes.

Před volbami se na západní Ukrajině začalo odhalovat hodně soch vašeho dědy. Stojí v klidu, bez úhony? Nedávno ukrajinští nacionalisti vyhodili do vzduchu sochu Stalina, čekala bych odvetu…

Myslím, že stojí. Ale naše rodina se o sochy nezajímá. Vždycky říkám, že nejlepším pomníkem Bandery – a Ukrajinců, pro nějž byl symbolem muže, který bojoval za Ukrajinu proti nepřátelům, ať to tehdy byli Poláci, Sověti nebo nacisti – tak největším pomníkem by byly silná a vzkvétající Ukrajina, kde lidi žijou jako v EU.

V Česku dostal politický azyl exministr hospodářství Bohdan Danylyšyn. O čem to vypovídá?

Dynylyšyn, Kornijčuk, Lucenko – to jsou příklady Janukovyčovy represe. Pokud by se stejné postupy aplikovaly na všechny, tak by polovina Ukrajiny seděla za mřížemi. 

Stepan Bandera (1909 – 1959) bojoval za ukrajinskou nezávislost všemi prostředky – i teroristickými činy. Byl vězněn v koncentračním táboře v Sachsenhausenu. Po propuštění vedl Ukrajinskou povstaleckou armádu, která šla v podstatě proti všem (proti ocenění se proto ohradilo i Polsko, které viní Banderovce z masových vražd Poláků a také centrum Simona Wiesenthala, které Banderu činí zodpovědným za smrt tisíců Židů). Bandera byl zavražděn v Mnichově, agentem KGB.