Jiří Paroubek

Jiří Paroubek Zdroj: Adam Kolář

Jiří Paroubek se chystá vydat knihu Bohumíra Ďurička Kočkoviny

O tom, co řekl Karel Schwarzenberg při rouzloučení s Jiřím Dientsbierem, co řekl ministr Heger Právu a také o tom, co rozhořčuje české vlastence v Bruselu.

Při rozloučení s Jiřím Dienstbierem st. V Senátě ČR řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg mj.: „Jiří Dienstbier byl vedle Jana Masaryka ten ministr zahraničí v Černínském paláci, který je a bude vzorem pro všechny budoucí ministry zahraničí i pro všechny české diplomaty…“ Nevím, nevím, zda to srovnání dělá Dienstbierovi zrovna velkou čest.


Petr Nečas se sešel s prezidentem ČLK Kubkem. Kubek prohlásil, že se „lékařský“ (tj. jeho?) návrh zdravotnické reformy shoduje s návrhem reformy, jak si ji představuje Heger, jenom na rozdíl od Hegera trvá na trojnásobném nárůstu platů nemocničních lékařů za základní pracovní dobu už od prvního března letošního roku. „Nespokojenost lékařů v nemocnicích je největší proreformní hnutí, které kdy v českém zdravotnictví bylo“, řekl. Já bych s ním celkem souhlasil, jen bych pro přesnost změnil obecný výraz „nespokojenost lékařů v nemocnicích“ na přesnější „hnutí Náš exodus, váš exitus“ (název je výstižnější než „Děkujeme, odcházíme“ a protestující ho vlastně vzali za svůj) a „proreformní“ bych nahradil za přesnější „vyděračské“. V úterý se má v Senátu ČR konat, cituji dle Práva, „konference, kde mají lékaři a politici jednat o vzniklé situaci a hledat cesty, které by hrozbu omezení dostupnosti péče, jež může po 1 březnu nastat, odvrátily“. Podělá se vláda a uzavře s vyděrači nějaký shnilý kompromis? S nemocničními lékaři je samozřejmě možné, ba nutné jednat, ale napřed musí být vyděračská akce bezpodmínečně odtroubena, resp. poražena. Všechno ostatní je špatně.

 

 

 

 

Rozhořčení českých vlastenců zprava i zleva nad maďarským kobercem v Bruselu vede občas k lehké ztrátě příčetnosti. Tak Martin Hekrdla píše v Právu o tom, že běhoun je „vyzdobený mimo jiné i mapou Rakousko-Uherska“ (jde o mapu z roku 1848, jak uvedlo i Právo včera ve svém otvíráku, a průměrný gymnazista by měl vědět, že tenkrát žádné Rakousko-Uhersko neexistovalo). No a kdyby tam mapa Rakousko-Uherska byla, co se děje? Je to snad nacistický symbol?


Ministr Heger prohlásil v rozhovoru pro Právo: „A nechtěl bych využít situace, která nyní je, aby z toho byla pomstychtivá akce. Já osobně bych asi vzal zpátky všechny lékaře.“ Pan ministr by se teď měl hlavně snažit, aby zajistil fungování nemocnic, byť v nouzovém stavu, i po zahájení vyděračské akce. Pokud to vydrží aspoň rok, může pak uvažovat o smířlivých gestech. Do té doby je na ně dost času.


Jiří Paroubek se chystá vydat knihu Bohumíra Ďurička Kočkoviny, kterou prý kdysi odkoupili expředsedovi přívrženci, protože by byla mohla tehdejšího předsedu ČSSD poškodit. Není to proto, že to, co se chystá údajně Ďuričko napsat teď, by ho poškodilo ještě víc, a on se tomu snaží čelit zveřejněním verze, psané době, kdy si snad Ďuričko mohl myslet, že ho předseda ČSSD nějak podpoří?

 

 

 

Kdysi sledovaná exstarostka Prahy 11 Šorfová (ODS) je prý podle MfD, která se čile stará, aby v koalici bylo stále veselo, přesvědčena, že zakázka na její sledování musela přijít od někoho z pražské ODS, kdo si nepřál, aby měla v budoucnu rozhodující vliv na radnici. MfD v té souvislosti připomíná, že od roku 2011 ovládl Prahu 11 Dalibor Mlejnský z ODS, který je (zase píšu pro jistotu prý) velmi dobrý známý Víta Bárty. Pokud by se nějak doložilo, že ABL pracovala na zakázku, za kterou dostala řádně zaplaceno, bylo by to sice chucpe, ale snad by z toho namočení nějak s odřenýma ušima vyvázli, hlavní tíha problému se přenáší na zadavatele. Jinak to bude vypadat, že si to tehdejší manažeři ABL dělali jaksi z vlastní iniciativy do zásoby a pro strejčka příhodu, což je ještě daleko horší. (mohou ovšem dokázat, že sledovačka byla jako Mnichovská dohoda neexistující od samého počátku; velmi mne zajímá, jak se jim to povede.)



Za revoltující nemocniční lékaře lobuje dnes v LN František Bouc. Pozoruhodná je doprovodná ilustrace, na níž rozlícený ministr zdravotnictví v černobílé sanitce (sanitka je vynález PR agentury pana Hrabovského, kterou si LOK najal, a ministr odmítá pouze nehorázné požadavky na zvýšení platů) pronásleduje dva vyděšené lékařské sympaťáky. Obsah odpovídá. K obrázku jen ještě jedna poznámka: správně heslo zní ne „exodus nebo exitus!“, jak je na obrázku, ale „náš exodus – váš exitus“ (tedy např.můj, nebo váš, vážení čtenáři). Z vychcanosti je k tomu připsán otazník. Co má znamenat, není mi docela jasné, jde mi jasné, co znamená to heslo s otazníkem i bez otazníku: koukejte nás podpořit proti vládě, nebo chcípnete. Opakuji, tady nejde o to, je-li ten nebo onen reformní návrh rozumný, nebo ne, samozřejmě, že je jich řada rozumných. Tady jde o novou verzi starého hesla: peníze, nebo život!