Česká televize

Česká televize Zdroj: wikimedia.org

Nechcete se nic dozvědět? Pusťte si pořad České televize Tah dámou

Pokud se nechcete nic nového dozvědět, zapněte si v sobotu večer nový pořad České televize, který se jmenuje Tah dámou. Údajně má být o tom, „co si ženy doopravdy myslí“. Po prvních dvou dílech to už víme, jen nevíme, proč se vlastně Tah dámou vysílá, protože ČT zjevně táhla zcela mimo šachovnici.

V sobotu 15. ledna si například v Tahu dámou potlachala redaktorka ČT Nora Fridrichová s  manželkou expremiéra Petrou Paroubkovou, spisovatelkou Irenou Obermannovou a bývalou šéfkou Transparency International Adrianou Krnáčovou. Což o to, všem to ve studiu celkem slušelo, ale o skutečný tah dámou (což jak je známo, je rozhodující figurka na šachovnici) nikdo ani nezavadil. Nezaznělo téměř nic nového, zajímavého, převratného a originálního.

 


Přítomné dámy hovořily také o skandálu kolem bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila a korupci. Jenže diskuse byla plochá, formální a obecná. Bylo vidět, že sešlost neví o zákulisí či podrobnostech této kauzy nic. Dámy pouze něco zaslechly v televizi a četly v novinách. Právě proto vyplynulo z pořadu zjištění hodné Nobelovy ceny – že korupce je špatná.
Podobně jalová diskuse proběhla už v prvním díle, v němž se sešly novinářky Jolana Voldánová a Jana Ciglerová, herečka Iva Pazderková a manažerka Senta Čermáková. Posledně jmenovaná zatím jako jediná přinesla do pořadu několik osvěžujících myšlenek.

 


Samotný nápad, že „chytré“ ženy budou v televizi diskutovat o závažných tématech současného života a o tom, co si „doopravdy“ myslí, je dobrý. Ale jen tak si sednout do studia a povídat si stejným způsobem jako u kávy v restauraci, je strašlivě málo. Je to škoda času a peněz (zejména když musíme České televizi platit koncesionářský poplatek).

 

 

Nový pořad České televize Tah dámou je sice pouze na počátku svého života, ale je zřejmé, že jde o krok vedle. Jako neotravná kulisa k žehlení je však toto vysílání velmi dobré, protože od prkna nemusíte zvedat hlavu a ani nehrozí prudké pohyby žehličkou, protože se není čím vzrušovat.