Petr Benda

Petr Benda Zdroj: Archív

Konečně má Petr Benda čas na křesťanské povinnosti

Kmotr Petr Benda přišel o funkci předsedy Krajského výkonného výboru ČSSD Ústeckého kraje. Slovem kmotr zde samozřejmě míníme to, že je křestním kmotrem dcery Jiřího Paroubka Margarity. To abychom neztráceli čas po soudních síních kvůli ošklivým slovíčkům. Benda sám se odmítl o post ucházet, protože byl jasný jeho nadcházející debakl. Prostě by zvolen nebyl.

Viníci Bendova konce už byli odhaleni. Jak řekl Jiří Paroubek: „Petr Benda už nechtěl - po štvanici, kterou na něj v uplynulých měsících a letech organizovali zkorumpovaní novináři typu Ovčáčka a Machové - znovu kandidovat.“

 

Nedalo mi to a podíval jsem se, jak funguje taková účinná štvanice. Zkorumpovaným Ovčáčkem má Paroubek na mysli zřejmě Jiřího Ovčáčka, který píše na novinky.cz a do Práva. Článků, kde se vyskytuje Petr Benda, napsal pan Ovčáček za poslední rok asi tak osm, pokud mi nějaký neunikl. Přitom o ČSSD psal v necelých třech stovkách článků, Benda je tam tematicky v menšině. To si dovedu představit na Bendu větší palbu. Kdyby v Anglii probíhal hon na lišku tímto tempem, nemuseli by ho zákonem snad ani zakazovat. Další účastník štvanice bude zřejmě Martina Machová z aktuálně.cz. Ta zmiňuje za rok Petra Bendu asi ve čtyřiceti článcích. Včetně takových, kde se o něm půvabně vyjadřuje zlatý hoch z Nagana hokejista Jiří Šlégr. Zná Bendu jako „hrozně inteligentního a pracovitého“. „Nevím, proč lidé řeší jeho minulost a zabývají se tím, jestli veksloval s valutami. Nevím, jestli to dělal, nebo nedělal. V té době jsem ho určitě neznal. A nebudu se zabývat tím, jestli v roce iks veksloval s bonama a markama. Pro mne je důležité, jak jsem ho poznal teď. Má své cíle, a to je dělat pro lidi. A že dnes vypadá, že je bohatý a že má nějaké prostředky... Já mám také nějaké prostředky. Nebudu přeci zkoumat, kde je vzal.“

 

 

 

 

Pěkná slovesa: „nevím, neznal, nebudu se zabývat, nebudu zkoumat“. To je fakt. Nějaké ty minulosti, máme tu snad vlastivědu, nebo co?
No je to prostě štvanice citovat prosťáčky když mluví o někom, jehož cílem je hlavně „něco udělat pro lidi“. Co zkoumat, že. Nicméně články paní Machové byly většinou o tom, co se v ČSSD děje. Za to, že se v této straně něco děje, celkem nikdo nemůže. Jen by měl Paroubek vysvětlit, co myslí tím, že Ovčáček a Machová jsou zkorumpovaní. Copak já, já jsem v žoldu CIA, Mossadu, sudetských Němců, nadnárodního kapitálu, SSM a Vatikánu, to každý ví, proto taky pořád ještě žiju v paneláku. Ale co tihle? Možná by to měl Paroubek nějak doložit, abychom si snad nemysleli, že přední socialista jen tak plácá.

 

 

Je otázka, proč Jiří Paroubek setrvává ve straně, kde nikdo celkem nic nevydrží. Cituji: „Je potřeba říci, že těmto novinářům ochotně dodávali ‚informace‘ o Petru Bendovi křiváci typu Jaroslava Foldyny nebo Arno Fišery. Ti, kdo stojí za jmenovanými novináři, chtěli docílit odchodu Petra Bendy z funkce předsedy tak, abych časem z Ústeckého kraje musel politicky odejit i já." Tak zloduši už docílili aspoň z 50 procent. Ukazuje se, že politicky činní lidé v ČSSD nemají vlastní názor a nechají se zmást tím, co je v pravicových štvavých mediích. Pro nás, pravicové mediální hyeny, je to samozřejmě povzbuzení k další pilné drobné práci. Ale ČSSD by se měla zamyslet nad úrovní svého jádra. Článeček sem, článeček tam. A Benda se poroučí. Tedy – je to blbost, ale Paroubek takhle vidí svět. Ne že by někdo měl názor a řekl ho, ale každý je v něčím „žoldu“, za každým, kdo má názor, někdo „stojí“. (Ještě že neleží.) Lidé nemají vlastní názory, ale jsou to vždy názory „chlebodárců“. Podle sebe, soudím tebe.

 

 

 

 

Určitě se zase ozvou lidé, kteří budou tvrdit, že máme nechat mrtvolu v hrobě. Ale nejde o Paroubka, stejně jako nejde o Grosse a další figuríny. Jde o stranu, která měla tyto lidi v čele. Skoro všichni v ní ke všemu mlčeli a kývali, až si krční svaly namohli. Proti geniálním předsedům nikdo ani necekl, dokud vpadali jako výtah k moci. Teď budou kývalové dělat obrodu. Jistě lepší pozdě než nikdy, ale kdo jim to má věřit. Teď se zjistilo, že soudruzi měli jisté nedostatky a strana trpěla deformacemi.

 

 

Ta dobrá zpráva je, že teď bude mít Petr Benda víc času na plnění své povinosti kmotra Margarity Paroubkové. Církev československá husitská říká: „Křest zavazuje církev, rodiče a kmotry k svědomité křesťanské péči o víru a život pokřtěného, křtěnce samého pak zavazuje k věrnosti Kristu a k životu víry s církvi.“

 

Takže Jiří Paroubek, Petra Paroubková a Petr Benda se teď budou moci věnovat více „svědomité křesťanské péči o víru a život“ Margarity a nebudou se muset zabývat bahnem severočeské politiky. Politika taky není všechno, že.