Tramvaj v praze

Tramvaj v praze Zdroj: dpp.cz

Z pražského letiště do centra tramvají? Spíše risk, než řešení

Na Ruzyni dnes jezdí pouze autobusy pražské MHD. Není sporu, že Praha potřebuje rychlou alternativu dopravy na letiště. Rychlou v obou směrech – v dopravě a i v brzké budoucnosti.


Již v minulosti se spekulovalo, zda na pražské mezinárodní letiště prodloužit linku metra A, nebo postavit novou vlakovou rychlodráhu, která by dopravila cestující z centra na letiště za pár minut. Teď se linka A prodlužuje, avšak do Řep, nikoliv na letiště. Ředitel pražského Dopravního podniku Martin Dvořák chce nyní postavit na Ruzyň tramvajovou rychlodráhu. Na té by měly jezdit zvláštní tramvaje, které by měly více prostoru pro zavazadla a celkově byly přizpůsobeny cestujícím jedoucích z letiště.

 

 

 

 

„Začali jsme jednat s městem, letištěm a dalšími institucemi. Praha potřebuje kolejovou dopravu na letiště a vzhledem k tomu, že metro je drahé, bude ještě dlouho trvat, pokud se vůbec postaví. Nejlevnější a nejrychlejší variantou by byla tramvaj,“ řekl šéf DP Martin Dvořák.

 

Otázkou zůstává, nakolik vlastně taková tramvajová rychlodráha naplní požadavek "zlaté střední cesty" mezi metrem a autobusem. Neobešli bychom se nakonec bez ní? Autobus drncá, to ano, ale stavět tramvaj proto, že jsme chtěli metro, ale nemůžeme si ho dovolit, by se mohlo projevit jako krátkozraké. Zvlášt, až někdo řekne - ta tramvaj je pomalá. Postavíme metro.