Nečas a John

Nečas a John Zdroj: Stanislav Krupař

Válka Nečase s Johnem. Většina ODS už ztrácí s VV trpělivost

S Radkem Johnem se nedá normálně komunikovat. A postupy Víta Bárty, který zasahuje do chodu hned několika ministerstev, ohrožují zaběhlé demokratické postupy. I tyto věty můžete slyšet v posledních dnech z úst občanských demokratů. A dokonce i od některých hlavních představitelů ODS.

 

Samozřejmě že to ještě neznamená, že vláda Petra Nečase brzy padne, ale permanentní válka mezi jednotlivými koaličními stranami začíná připomínat plánovanou sebevraždu.

 

Nejdříve si vyměňovali přes média rozdílné názory premiér Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek. Jenže to byla pouze selanka proti tomu, co se v posledních týdnech odehrává mezi ODS a Věcmi veřejnými.

 

 

Véčkaři, zneklidnění klesajícími preferencemi, vyrazili do útoku. Neuplyne snad den, aby zejména Radek John nepřišel s něčím, co se nelíbí Petru Nečasovi. Až i jemu nakonec došla trpělivost. Ve středu večer proto v České televizi předseda vlády tvrdě zaútočil na VV, Johna i Víta „Napoleona“ Bártu. Proč? Už musel, protože jeho vlastní strana dále nechtěla snášet neustálé výpady Věcí veřejných. A každodenní půtky připomínají nevyhlášenou válku.

 

A co z toho všeho plyne?

 

Radost má zejména ČSSD, protože nemusí dělat vůbec nic, a přesto boduje. Stačí jen koukat, jak se koalice hašteří. Spokojeně mručí také TOP 09. Pokud vydrží v klidu a nebude se vkládat do sporů ODS a VV, přinese jí to pár bodíků.

 

 

Ovšem veřejnost a voliči jsou z neustálého překřikování ve vládní koalici nezklidněni a štve je to. Především ty voliče, kteří dali v květnu hlas vládním stranám. Nic dobrého hádky do budoucnosti nepřinesou ani ODS a Věcem veřejným. A tím pádem už vůbec ne celé vládě. Ta bohužel někdy vypadá jako skupinka nezodpovědných cirkusáků.