Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: Stanislav Krupař

Premiér Nečas: Od porážky k porážce

Vždycky když v TV vidím odhodlaného premiéra Petra Nečase, čekám, jaká prohra zase bude následovat. Jsem jen zvědavý, jak dlouho mu to bude ODS tolerovat.

 

Vše začalo vloni, kdy premiér nahradil coby volební lídr ODS Mirka Topolánka, jenž to trochu přehnal s valašskými vtipy pro gay magazín. Ambiciózního Nečase, jenž vždy toužil být lídrem, nikdy se tak ale necítil, strčil do čela Ivan Langer, což nikdy není zrovna devíza. Jako byste novorozenému dítěti pomohli vykročit do života střelou do nohy.

 

Ostatně i proto si premiér, osobně snad i relativně čestný (na politika) člověk, nicméně mizerně talentovaný politik, dodnes chodí k „Íčkovi“ pro rady ohledně každodenní politiky. Pamatujete-li ještě pozdního Langra, tedy model před loňskými parlamentními volbami, víte, odkud pochází Nečasova patetická hysterie. Nedej bože, aby se přidala i vnitrácká paranoia.

 

 

Jako první Nečas zcela prokaučoval obsazení vlády, když roli nejsilnější koaliční strany téměř bez boje přenechal Kalouskově Top 09, jež si uzurpovala nejdůležitější ministerstva - jako by ve volbách ani neskončila třetí.

 

Poté přišla kauza Drobil, pro premiéra až fantastické fiasko: hystericky vyhrožoval změnami ve vedení vnitra, čímž samozřejmě nemyslel nikoho jiného než ministra Radka Johna, jenž mu s milou pomocí Víta Bárty, dalšího šéfa VV, řekl, že takhle ne. Zatímco Drobil - mimochodem jeden z oslavovaných „čistých“ místopředsedů ODS - bryskně rozšířil politický hřbitov, John je stále ministrem.

 

A ne ledajakým: v úterý se s premiérem střetl znovu, tentokrát kvůli protikorupční strategii. Zatímco Nečas večer v TV vykřikoval, že Johnova slova o „mrzačení“ strategie jsou nepřijatelná, ve středu ji vláda schválila. Naposled uměl takhle vyhrávat premiér-nepremiér Jan Fischer; i on vždy vyhrožoval, až nakonec pokorně udělal, co mu řekl Jiří Paroubek. Nakonec se za to ještě pochválil.

 

 

Jsem zvědavý, jak dlouho ještě bude ODS svému šéfovi tohle ponižování v přímém přenosu, navíc nejmenší vládní stranou, tolerovat. Z ODS jde hlas, že Nečasovi ani žádný jiný soupeř než VV nezbývá, na lišáka Kalouska si prý netroufne. Jenže nerovný souboj bojuje i s VV: ty se, na rozdíl od ODS, nemusí pádu vlády bát, spíš naopak; jako protestně populistická strana nejlépe rozkvetou v opozici, což ostatně před volbami slibovaly i voličům. Čím bláznivěji se budou chovat, tím víc je lidé budou milovat.

 

Což ovšem neplatí o velké ODS, typicky vládní straně. Jestli bude její šéf takhle pokračovat, přenechá bezbolestně místo velké pravicové strany Top 09, jež si zatím jde tvrdě za svým, zatímco sám sobě vyslouží reputaci hysterika, co umí jen vyhrožovat. Ještě rád si pak možná podá přihlášku do zlínské Top 09.