Milan Jančík: Nikdo není tak dobrý jako já!

Milan Jančík: Nikdo není tak dobrý jako já! Zdroj: Stanislav Krupař

Kmotrovský exstarosta Prahy 5 Milan Jančík byl obviněn ze zneužití pravomoci. Opět unikne?

Jedna z legendárních postav kmotrovského konání některých členů ODS, bývalý starosta Prahy 5 Milan Jančík, byl policií obviněn ze zneužití pravomoci úřední osoby. Dostane se ale i tentokrát symbol prokorupční politiky ze spárů spravedlnosti? Je to možné.

 

O Jančíkových činech se zejména v místě jeho politického působení vykládají legendární historky (bydlím na Praze 5 od roku 1988, tak vím o čem píšu). Právě on mohl podle mnoha lidí prakticky za všechno „zlé“, co se na radnici a v úřadech této městské části odehrávalo. Pravda to zcela jistě není, ale právě Milan Jančík byl ztotožnění klientelismu a prokorupčního jednání. Problém byl vždy v tom, že se mu nikdy nepodařilo nic dokázat. Jenže to je u politických kmotrů obvyklé.

 

 

Tentokráte se alespoň zdá, že přichází o něco věrohodnější pokus, aby byl Jančík hnán k odpovědnosti. Trestní oznámení na něj totiž podala organizace Transparency Internacional a ta si zcela jistě podání dobře ohlídala.

 

Podle policistů z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Milan Jančík v minulosti bez schválení zastupitelstva prodal pohledávky na nájemném a městské části způsobil škodu nejméně 4,4 miliony korun.

 

 

Jančík minulé léto sám rezignoval na funkci starosty Prahy 5 a předsedy ODS v této městské části a v podzimních komunálních volbách už nekandidoval. Sám cítil, že své ODS škodí. A na Praze 5 občanští demokraté skutečně na podzim přišli o moc.

 

Jenže Milan Jančík dělal prakticky všechno tak, aby nemohl být obviněn či dokonce odsouzen. Uvidíme, zda i tentokrát odolá.