Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: Stanislav Krupař

Padesát milionů za Bártovu diskreditaci. Není to moc?

Rath lékaře s výpovědí zpátky nevezme, Vesecká je oběť labilní vlády a Klause budou moci zavřít hned, jak mu skončí funkční období.

 

Hlavní slavnostní politickou událostí prvního dne v roce bývá novoroční projev prezidenta ČR. Sluší se o něm něco napsat, takže jsem to učinil i já v dnešní glose. Prezident byl v dobrém rozpoložení, na sklonku jeho působení v úřadě se mu konečně splnil sen stát se něčím jako premiérissimem. Je otázka, zda to s Věcmi veřejnými v zádech bude úplná idyla. Poté překvapil prohlášením, že k žádné dohodě na Hradě s koalicí nedošlo. Jistě, nic nebylo zapsáno ani zveřejněno. Jen bylo o tom povídáno a média to překroutila, protože nedbala na premiérissimovo varování, aby v tom moc nešťourala. Hlavní důvod, proč Klaus jakoukoli dohodu popírá, je nejspíš potřeba popřít, že by mu byl přislíben větší podíl na zahraniční politice. Podíl prezidenta na zahraniční politice je díky vágnosti ústavy věcí precedentu a Klaus je schopen si za Nečasovy pomoci leccos vyboxovat.

 

 

Něco jako novoroční poselství pronesl v rámci Otázek Václava Moravce i Klausův předchůdce Václav Havel. Zaujalo mne zejména, jak energicky se vyslovil pro přijetí eura. Proč to dělá, je to ekonomický problém a rozumí tomu asi tak, jako já, tj. vůbec ne.

 

Předtím, než byla odsunuta, vyjádřila se někdejší státní zástupkyně Vesecká k vyšetřování kauzy Michálek a prohlásila, že policie ji stíhá příliš úzce. Je zjevné, že pociťuje jakýsi nevděk za to, jak s ní vymetli. Úplně se jí nedivím, jednu chvíli to vypadalo, že jediná možnost jejího dalšího uplatnění je buď slavnostní upálení na Staroměstském náměstí nebo společná cela s paní Brožovou-Polednovou. Paní Vesecká je mimo jiné i jednou z obětí labilního způsobu vládnutí v letech 2006-9 a hlavní chyba, kterou udělala, je, že ze svého místa včas neodešla.

 

 

V rozhovoru pro Právo se středočeský hejtman Rath vyjádřil poměrně zdrženlivě k problému s odchodem lékařů, a hlavně řekl, že všechny, co podali ve středočeském kraji výpovědi, zpátky nevezmou. Rath byl, pokud se dobře pamatuji, už v době svého ministrování pro „zeštíhlení“ sítě malých nemocnic, teď se něco podobného děje, aniž by za to nesl politickou zodpovědnost. Kdyby se ukázalo, že toto „samovolné“ opatření je opravdu rozumné, byla by to pro něho jakási satisfakce.

 

Vláda počítá s tím, že podle chystané novely ústavy nebude moci policie stíhat prezidenta pro trestný čin či přestupek jen po dobu, kdy bude ve funkci. Znamená to, že jakmile skončí, hned ho zavřou?

 

 

Ministr Bárta tvrdí, že na jeho diskreditaci byla vypsána odměna padesát milionů Kč. Nejsou to náhodou vyhozené peníze?

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/