tehotna zena

tehotna zena Zdroj: wikimedia.org

Španělky se snažily porodit do konce roku. Vláda škrtla vysoké porodné

Ekonomická krize se může projevit nejrůznějším způsobem. K zvláštní situaci docházelo v posledních dnech ve Španělsku. Zdravotní personál nemocnic zaznamenal v této zemi mnoho žádostí žen, které byly v poslední fázi těhotenství, aby mohly porodit například císařským řezem ještě do konce roku. Důvod? Vláda škrtla od 1. ledna mateřský příspěvek, který v přepočtu dělal kolem 63 tisíc korun.

Španělsko se totiž dostalo do velmi vážných ekonomických problémů a socialistická vláda vedená premiérem José Luisem Zapaterem začala v rozpočtu mohutně škrtat. Přitom právě příspěvek při porodu byl jedním z politických taháků Zapatera, jak přilákat voliče. Částka byla politickým kalkulem, ale měl i zachránit klesající porodnost v zemi. Peníze dostávaly matky novorozenců, ale i ženy, které dítě adoptovaly a také cizinky, které měly minimálně dvouletý pobyt v zemi (čehož imigrantky bohatě využívaly). Zapatero před časem v parlamentu tvrdil: „Potřebujeme rodiny s více dětmi a podobné rodiny potřebují více pomoci.“ Jenže hospodářská situace jeho sliby ukončila.

 

 


Kvůli zrušení příspěvku se ale obrátily některé ženy z chudších rodin na lékaře s požadavkem vyvolání umělého porodu, aby se dítě narodilo do konce roku 2010. „Skutečně jsme podobné žádosti zaznamenaly a ženy uváděly nejrůznější důvody,“ napsal například list El Pais s odvoláním na zaměstnance nemocnice v Seville.

 

Španělsko zažilo dramatický populační boom v 60. a 70. letech minulého století, ten se ale zastavil v letech osmdesátých. Dnes má dokonce jednu z vůbec nejnižších porodností na celém světě a to špatná čísla vylepšovali hlavně cizinci. Jenže v důsledku krize poklesl už v roce 2009 počet porodů o dalších pět procent. Po zrušení mateřského příspěvku se dá očekávat, že tento trend bude pokračovat.