Moše Katsav

Moše Katsav Zdroj: Amir Gilad

Tak to tu ještě nebylo: Exprezident Izraele uznán vinným ze znásilnění

V demokratické zemi je to věc zcela nebývalá. Exprezident byl soudem uznán vinným ze znásilnění a sexuálního obtěžování. Soud v Tel Avivu tak rozhodl ve čtvrtek v případě bývalého izraelského prezidenta Moše Kacava (65 let, v úřadu byl v letech 2000 až 2007). A navíc to nevypadá, že by to bylo „spiknutí“ některých žen proti Kacavovi, jak on sám tvrdí.

 

Ze znásilnění ho obvinila žena, kterou soud označuje jako „Aleph“. K činu mělo dojít poprvé v dubnu 1998 na Ministerstvu turistiky, které Kacav vedl, a pak ještě jednou v hotelu v Jeruzalémě. „Zaklepal na dveře, stál tam jen v tričku, já jsem mu říkala ať toho okamžitě nechá, ale on mě přinutil k sexu v kanceláři, který trval asi deset minut,“ vypověděla Aleph před soudem. „Kacavovo svědectví bylo prošpikováno lží. Když žena řekne ne, tak v tomto případě myslí ne,“ oznámil ve čtvrtek panel tří soudců, která v Tel Avivu rozhodoval. Kacav se totiž podle zjištění policie a vyšetřovatelů snažil potom ženu přesvědčit, ať mu napíše milostné dopisy, které by ukázaly, že sex to byl dobrovolný a z lásky.

 

 

K dalším případům sexuálního obtěžování Kacavem mělo dojít už v době, kdy byl prezidentem. V letech 2003 a 2005. V jednom z případů se mělo jednat o osmnáctiletou dívku Lamed Jodovou, kterou prezident proti její vůli líbal a dělal ji opakovaně sexuální návrhy.

 

Pro Izrael je tento zcela výjimečný případ i testem demokracie v zemi, alespoň někteří lidé ho tak chápou. „Není to skutečně nic příjemného vidět, že bývalý prezident je souzen za tak závažné trestné činy, jako je znásilnění,“ řekl například Moše Negbi, právní analytik izraelského rozhlasu a dodal: „Na druhou stranu by měl být každý občan hrdý na to, že žijeme ve společnosti, kde nestojí nikdo nad zákonem.“

 

 

Moše Kacav byl prezidentem zvolen poměrně nečekaně v roce 2000, kdy porazil Šimona Perese (ten nastoupil jako prezident po něm). Vládl do roku 2007, kdy se musel předčasně kvůli sexuálním aférám vzdát funkce. Oficiálně obviněn byl v březnu 2009. Hrozí mu až 16 let vězení. Pro odsouzení Kacava je především rozzlobená izraelská veřejnost, která považuje jeho chování za zcela nepřijatelné. Kacav je přitom ženatý a má s manželkou Gilou pět dětí.

 

Bývalý prezident Kacav se s rodinou přistěhoval do Izraele v roce 1951 z Íránu.  V roce 1969 se stal nejmladším starostou v zemi a ve vysoké politice byl od roku 1977, kdy byl zvolen poprvé poslancem. Pak byl několikrát ministrem v různých rezortech. Zastupoval pravicovou stranu Likud.