Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Štěpán Mareš

Exkluzivně: Reflex ví, co bude v novoročním projevu Václava Klause

Každý rok média i část veřejnosti s napětím očekávají, co bude v novoročním projevu prezidenta. Reflexu se teď podařilo získat důležité pasáže vystoupení Václava Klause, který uvidíme v televizích v sobotu 1. ledna 2011.

Současný prezident tradičně „provede“ v projevu hodnocení uplynulého roku. Tentokrát například Klaus vyjádří určitou podporu vládě Petra Nečase a jejím plánovaným reformám a také chce zopakovat, že nezná lepší alternativu pro stávající kabinet.

 

Ovšem každý rok přichází prezident i s tématem, které považuje i pro sebe za zásadní. Tentokráte vyhlašuje boj proti takzvanému „Novému světovému řádu“, tedy „globální vládě“, která by mohla postupně ovládnout svět a dál omezit lidskou svobodu.

 

 

Odborníci za nejlepší novoroční projev posledních desetiletí ale pořád považují vystoupení Václava Havla z 1. ledna 1990, kdy exprezident v dobře napsaném a vygradovaném projevu popsal skutečný stav tehdejšího porevolučního Československa.

 

Některé pasáže z chystaného novoročního projevu Václava Klause zveřejní Reflex ve čtvrtek 30. prosince ve svém tištěném vydání.