mao

mao Zdroj: Sina.com

110 milionů Číňanů píše mikroblogy. Komunistická cenzura informací má trhliny

Nebyla to pro čínské vládnoucí komunisty právě povzbudivá zpráva, která se objevila o Vánocích v oficiálním anglicky psaném listu China Daily. Místní uživatelé internetu v hlasování rozhodli, že „nejžhavějším“ slovem při vyhledávání na webu se pro ně letos stalo slovo „boke“, čili blog, v našem případě mikrolog. O co jde?

 

Známá sociální síť Twitter, která umožňuje psaní mikroblogů (dlouhé jsou maximálně 140 znaků) je v Číně blokována, aby se zamezilo šíření některých pro režim nepříjemných informací. Aby měly úřady situaci pod kontrolou, povolily klony tohoto systému, které provozují společnosti Sina (t.sina.com.cn) nebo Baidu (t.baidu.com.cn). Ovšem pečlivě kontrolovat se dá v tomto případě jen něco, k čemu má přístup málo lidí. Jenže v nejlidnatější zemi světa je dnes přes 420 milionů uživatelů internetu a více než čtvrtina z nich se rozhodla psát právě mikroblogy. A říkají, že tento způsob komunikace se pro ně stal významným zdrojem informací.

 



A v tom je právě problém. Problém pro čínský nedemokratický režim, který vytrvale falšuje informace, cenzuruje a zakazuje různé internetové servery a stránky, které se týkají politiky, lidských práv, Tibetu a dalších věcí. Přitom ale podle odhadů bude psát mikroblogy příští rok už kolem 150 milionů obyvatel Číny.


Kromě mikroblogů je populární zejména mezi mladými Číňany (ti tvoří drtivou většinu uživatelů internetu v zemi) i slovo WikiLeaks. Podle něj také hledají informace kompromitující vládnoucí režim.

 



Čínští komunisté byli ale vždy nesmírně vynalézaví v případě propagandy. Úřady vytvářejí vlastní zprávy, které záměrně pouštějí na internet. Mají tisíce vlastních blogerů (ano i to je zde povolání placené režimem), kteří velebí systém a snaží se zasahovat do diskusí tak, aby to nebylo pro komunisty tolik kritické. Navíc mikroblogy si vytváření i místní úřady a firmy. Staly se nesmírně důležité i pro čínské celebrity.

 

Jak ovlivní krátké zprávy a komentáře na internetu v nejbližší době situaci v Číně, není ale zatím jasné, protože svobodnější výměna informací ještě nemusí vést k otevřenému a veřejnému odporu proti režimu. Ten totiž podobnou aktivitu nesmírně tvrdě a okamžitě trestá mnoha lety vězení. Ovšem propaganda, kterou čínští komunisté krmí své občany, dostává pořádné trhliny. Zejména mladí lidé ji věří stále méně. Přitom ale současně věří tomu, že postupy v ekonomickém rozvoji jsou v podstatě správné. Právě proto v říši středu panuje stále napjatý klid.