Prezident Václav Klaus a ministr Vít Bárta. Setkání dvou mužů se silnou vizí: první to už vysoko dotáhl, druhý je na začátku

Prezident Václav Klaus a ministr Vít Bárta. Setkání dvou mužů se silnou vizí: první to už vysoko dotáhl, druhý je na začátku Zdroj: ČTK

Vít Bárta se zamiloval. Do Václava Klause. Odhlasují to véčka?

„Má nadprůměrnou inteligenci… považuji ho za nejchytřejšího a nejschopnějšího politika v této zemi…“ Kdo to je? A kdo vyslovil tato slova? Takto laskavě v deníku Právo ve čtvrtek hovoří „táta“ Věcí veřejných Vít Bárta o „tátovi země“ Václavu Klausovi. Kde se bere ta vzájemná láska?

Už jistou dobu je totiž známo, že prezidentovi se styl (nemyslím oblečení) Víta Bárty zamlouvá. Na rozdíl od Radka Johna, kterému Klaus nerozumí (to je správný postřeh, protože Johnovi nerozumí téměř nikdo). A Bárta silně vzájemnou náklonnost opětuje.

 

Ovšem na dotaz redaktora Práva, zda Klaus není také politický dinosaurus, k odstranění kterých před květnovými volbami VV vyzvaly, odpovídá Bárta takto: „Dinosaurus je nositel úpadkových hodnot politiky. A z tohoto hlediska prezident v žádném případě nesplňuje všechny tyto charakteristiky.“ Kdo je tedy podle Bárty skutečný dinosaurus? Před volbami i těsně po nich dnešnímu ministrovi dopravy radil exšéf české diplomacie Josef Zieleniec. Ten je ale naprostým protipólem Klause ve většině názorů. Když Bárta předtím inklinoval k Zieleniecovi a současně také ke Klausovi, jak se v tom může vyznat? Ty dvě osoby neříkají totéž a nemyslí si totéž. Přesto jim významný véčkar naslouchá.

 

 

Spíše to bude tak, že Bárta pochopil, že je pro něj lepší tvrdit, že má myšlenkově k Václavu Klausovi blízko, až blizoučko. Tedy, že teď je to pro něj výhodné.

 

Pak by bylo ale zajímavé vědět, zda Vít Bárta také sdílí s prezidentem stejné názory na Evropskou unii, euro, globální oteplování, vyhnání Sudetských Němců a další otázky. A úplně ideální by bylo zeptat se v internetovém hlasování příznivců Věcí veřejných (už dlouho nebylo žádné zásadní hlasování tímto způsobem, proč?), zda také milují Václava Klause.