Putin a Lukašenko

Putin a Lukašenko Zdroj: www.kremlin.ru

Západ se mýlí: Diktátora Lukašenka hodně Bělorusů uznává

Alexandr Lukašenko opět vyhrál prezidentské volby v Bělorusku. Západ to nechápe a tvrdí, že poslední diktátor v Evropě by už měl zmizet. Velkým problémem ale současně také je, že ani západní demokracie a ani Rusko nemohou jen tak jednoduše s Běloruskem „zamést“. A to Lukašenka drží u moci.

 

Běloruský prezident, který vládne tvrdou rukou už od roku 1994, je svým způsobem naprostým fenoménem. Podívejme se proč.

 

 

Na jedné straně manipulace médii a určitá cenzura, ale ani v jednom případě to není stoprocentní. Lukašenko potlačuje opozici, ale je daleko mírnější než třeba Číňané. Není ani schopnost nastolit skutečně demokratický režim podle našich parametrů, ale neexistuje ani příliš velký rozdíl ve srovnání s Ruskem (a s tím Západ obchoduje a domlouvá se bez větších problémů).

 

Na druhé straně si drží Lukašenko poměrně překvapivě od těla Moskvu. Dokonce ruská média jej před volbami vykreslila v ještě horších barvách než některá západní. Běloruský prezident například rozhodně odmítl uznat nezávislost dvou Rusy okupovaných gruzínských provincií: Abcházie a Jižní Osetie. Neudělal to, ani když Rusové na něj tvrdě tlačí.

 

 

Západ není schopen také pochopit, že běloruská opozice není tak silná, jak se někdy jeví — je rozhádaná a rozštěpená. Vždyť proti Lukašenkovi v prezidentských volbách kandidovalo až devět lidí. Nikdo pak neměl šanci uspět. Navíc mnoho Bělorusů Lukašenka podporuje, ať se nám to líbí, či nikoli.

 

Evropská unie se zase těžko vyrovnává s tím, že Bělorusko nelze nijak obejít. Tato země má tak důležité strategické i geografické postavení, že Lukašenkovi sice může hrozit sankcemi, ale musí se s ním na některých věcech i domluvit (například pokud jde o přepravní trasy surovin).

 

 

Lukašenko se tak stal fenoménem, který si v Evropě uchoval výjimečné postavení. Je nenáviděný, ale musí být respektovaný. A nic s tím nikdo v dohledné době neudělá.