Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: Stanislav Krupař

Kauza Drobil: Hvězdný moment Věcí veřejných

„Ta schůzka trvala dvě minuty,“ popsal v pondělních Událostech Komentářích přístup VV ke koaličnímu jednání o kauze Drobil Alexandr Vondra. Celkem přesně tak vystihl podstatu téhle obskurní party.

 

VV, vládní bytové hnutí kolem Víta Bárty, muže obleků i šátků mnoha hřejivých barev, musí skákat radostí. Do voleb šly s bojem proti korupci a najednou ji máme v přímém přenosu. Skoro si začínám myslet, že je to celé nějaká investigativní reality show; John napsal scénář, Janek Kroupa obtěžkaný štěnicemi je nesmiřitelný exekutor a ze všeho nás nakonec vysvobodí milý Josef Klíma.

 

 

Je to totiž celé tak příšerné, že to pro VV nemůže být lepší. Strana zažívá strmý politický pád: jí i Johnovi padají preference; navíc půlroku po parlamentních volbách zjistila, že nemá lidi ani politický program. Jen velká korupční kauza může lidem zase připomenout, proč VV před časem volili. A taky to, že Bártovo protestní hnutí nepatří do vlády.

 

Nechci hájit premiéra a šéfa ODS Petra Nečase. Od začátku kauzu hraje, jako bychom seděli na statku Patrika Oulického v severních Čechách a psal se rok 2008, tedy vrchol kmotrů. Bizarně se nejdřív v přímém TV přenosu zastal ministra, jenž vedle něj právě skládal funkci, protože dobře tušil rozsah průšvihu; načež přidal i osvědčený politický postup: udělat hlavního padoucha z toho, kdo aféru vynesl na veřejnost. Jako by Nečas úplně zapomněl, že má ve vládě i VV, pro něž je Drobil dar z nebes.

 

A právě VV nyní ukazují, na jak vratkém základě vládní koalice stojí. K pádům vlád pro osobní potěchu už nebudeme potřebovat Jiřího Paroubka, docela si teď vystačíme s náladou Kristýny Kočí, hádankovité mladé blondýny. Ona ani nikdo jiný z VV neuměl několik dnů říct, jestli strana vládu podrží, případně co vlastně chce. Koaliční jednání jako by se jich netýkalo.

 

 

Vláda možná přežije. Hned její první krize ale ukázala, že možná ne nadlouho. VV ji klidně shodí při první další příležitosti. Ze své podstaty totiž nejsou vládní, ale protestní - tedy opoziční stranou. Oboje dohromady moc nejde; vládnutí vyžaduje kompromis, opozice štěnice. John i Bártovi lidé umí štěnice.

 

Nikdo jim to vlastně nemůže vyčítat. Kdybych měl kolem krku modrý saténový šátek, pod sakem krémový rolák a na hlavě hororový účes, smetu kvůli korupci vládu jak skleničky z poličky a populisticky budu podporovat jen to, co mi do ucha pošeptá politolog Jan Kubáček, nový marketingový guru VV připomínající prodavače jogurtů. Nakonec bylo by to od VV nejférovější: pobyt v opozici logicky sliboval před volbami i John, jejich menší šéf.