Radek John

Radek John Zdroj: Stanislav Krupař

John se zamotal do sítě korupčního skandálu. Proč policie nekoná?

Ministr vnitra Radek John měl být ve vládě už dávno pověřen funkcí vrchního iluzionisty, vypravěče nesmyslných příběhů či pomatených prohlášení. Ovšem v případě korupční kauzy rozpoutané kolem exministra životního prostředí Pavla Drobila, hraje John velmi podivnou roli. Chová se nestandardně a policie by měla vyšetřit, zda není právě on postavou, která aféru pomohla rozpoutat.

 

Na celé věci je v souvislosti Johnem několik podivností (jako první na ně upozornil server Euro.cz, který přitom předtím nebýval k politikům Věcí veřejných nijak zvlášť kritický). Některá data v kauze podle všeho nesouhlasí a také výpovědi odvolaného ředitele Státního fondu životního prostředí Libora Michálka, který zveřejnil nahrávky, jež kauzu rozpoutaly, mají trhliny.

 

Podívejme se na ně.

 

 

Zde ze sobotního prohlášení Radka Johna: „Pan Libor Michálek měl také obavu, že v místech, kde budou probíhat jednání, jsou rušičky proti odposlechům a dotázal se mne, zda vím o někom, kdo má techniku, která by uměla schůzky na těchto jednáních zaznamenat. Řekl jsem mu, že technikou tohoto typu disponují někteří novináři, například pan Janek Kroupa. S mým bývalým kolegou Jankem Kroupou jsem však o této kauze nikdy nemluvil a ve společnosti pana Michálka jsem se s ním nikdy nesešel. Poté, co orgány činné v trestním řízení zahájily úkony v této kauze, jsem již v minulých dnech všechny tyto informace sdělil Policii ČR.“

 

1. Je ale zcela nebývalé a neobvyklé, že ministr, navíc ministr vnitra, posílá někoho za novinářem, ať věc společně prozkoumají. Dokonce, že ho navádí, aby prováděl tajné nahrávky. To je věc, která zavání „privatizací“ bezpečnostních služeb, o které se přitom v souvislosti se stranou Věci veřejné hovoří již několik měsíců. Kolikrát už John někoho za někým poslal, ať ho sleduje či nahrává? Pokud to ministr vnitra dělá tak, jak to udělal v případě pana Michálka, měl by odstoupit.

 

2. Radek John měl naopak Libora Michálka odkázat pouze na svůj proslavený (a jak se ukazuje nefunkční) protikorupční manuál. A pokud měl vážnější podezření (on tvrdí, že tehdy neměl), měl věc oznámit sám policii a tím svoje angažmá v případu ukončit. Jenže to on neudělal.

 

 

3. Navíc to, co John prohlásil v sobotu, zavání politickou manipulací. Ministr vnitra je funkce politická, podobná osoba nemá řídit vyšetřování a nemá tedy co doporučovat, jak koho „polapit“, jaké použít prostředky a podobně. To je přímé zasahování do kauzy.

 

4. Johnovi nepřišlo ani divné, že by k odposlechům mělo dojít na místech, kde jsou rušičky proti odposlechům. To je také nesmírně zvláštní. Koho pak chtěl Michálek odposlouchávat na podobných místech? A kde vlastně taková místa jsou? Je snad „odrušen“ fond životního prostředí? To snad ne. Nebo kancelář exministra Drobila? To možná. Nebo pracovna premiéra Petra Nečase, se kterým se chtěl Michálek kvůli kauze sejít? Ta bude rušena určitě. Chtěl tedy Michálek tajně nahrávat předsedu vlády, jak to někteří naznačují? Pokud by to byla pravda (což nevíme), Radek John svým nesmyslným chováním u něj mohl vyvolat takovou touhu.

 

5. Ministr vnitra také tvrdí, že se s Michálkem sešel koncem léta. Ovšem Michálek řekl v rozhovoru s novináři něco jiného. Zde ukázka ze serveru iHNed ze soboty odpoledne: „Michálek ještě před Johnovou tiskovou konferencí serveru iHNed.cz řekl, že se schůzka s Johnem odehrála až poté, co v listopadu marně žádal o setkání s premiérem Petrem Nečasem. Byla to další z osob, u nichž jsem předpokládal, že mi poradí, co mám dělat, vysvětlil pro iHNed.cz Michálek důvod, proč oslovil Johna. Termín ale nesedí s tím, co uvedl později sám John, podle nějž to již bylo koncem léta v době, kdy byl Michálek čerstvě ředitelem SFŽP a ten byl do funkce jmenován v srpnu. John se zároveň odvolával na tiskové konferenci na protikorupční brožuru, podle níž se mohl Michálek řídit. Tu John prezentoval v půli září, takže se s Michálkem mohl sejít někdy v té době, nebo těsně poté. I tento Johnův termín však nesedí s Michálkovou verzí. Podle ní se měli setkat až po odeslání žádosti o setkání s premiérem, kterou měl poslat v listopadu, ale s premiérem se nesetkal. A až poté se Michálek podle svých slov obrátil na Johna.“ Tolik zmiňovaný server.

 

Znamená to, že Radek John veřejnosti lhal?


Samozřejmě, že podivná slova a jednání Radka Johna nemají zastřít věc nejpodstatnější – že na státních úřadech skutečně často bují korupce, do které jsou zapleteny politické strany. A to tato kauza odhalila. Radek John ale svoji neukojitelnou touhou dosáhnout už konečně ve funkci nějakého prezentovatelného výsledku, vše ještě víc zkomplikoval.