Berlusconi

Berlusconi Zdroj: Agência Brasil

Berlusconi opět nepadl. Češi se v pohledu na něj pletou

Kočky a Silvio Berlusconi mají sedm životů. Ukázalo se to i včera – italský premiér přežil další hlasování o nedůvěře. I když tentokráte jen o tři hlasy. A opět se ukázalo, že při pohledu z Prahy na jeho osobu se zejména novináři velmi často pletou.

Berlusconi je totiž daleko lepší politik, než si u nás představujeme, než čteme a než slyšíme. Zatímco tady se hovoří pouze o jeho skandálech, prakticky nikdo nepopisuje to, že italský premiér mění svoji zemi více než jeho předchůdci. Jeho snaha o reformy je sympatická, i když pořád nedostatečná. To co udělaly jeho vlády, si ostatní většinou nedovolily. Právě proto Berlusconi už třikrát padl, ale čtyřikrát vyhrál volby.

 

 

Navíc to, co je jinde považováno za skandál a nepřijatelné chování, se v Itálii bere jako samozřejmost. Například novinář Josef Kašpar, Čech, který již čtyřicet let žije v Římě, ve své nové knížce Itálie známá i neznámá, napsal: „…značná část italské levice se dodnes nedokázala smířit s politickou rolí Berlusconiho, do značné míry tento fenomén nepochopila, jak to dnes připouštějí někteří její představitelé, a to ji již po léta přináší četné porážky. Protože Berlusconi je určitě vynikající prodejce a sahá často k demagogii, ale není zdaleka jen to“.

 

A vůbec nejvíc se v pohledu na Berlusconiho čeští publicisté mýlí v tom, že různé články a názory italské levice jsou vydávány za směrodatné a pořád se tady papouškují. Pak se Češi diví, jak je možné, že Silvio Berlusconi opět přežil. Vysvětlení nabízí další přední italský novinář, Paolo Liguori: „Noviny a televizní debaty sleduje v Itálii asi pět milionů lidí, ale voličů je přes třicet milionů, a ti se nerozhodují podle toho, jak se Berlusconi chová či nechová. Navíc nelze zapomenout na to, že většina Italů není levicově orientovaná.“

 

 

Na to se ale zapomíná, zejména u pražské intelektuální elity. Takže články a informace po další Berlusconiho výhře v parlamentu se nesou v česku duchu toho, že proti němu několik tisíc lidí protestovalo a střetlo se s policí. Že miliony Italů jej naopak podporují, ani slovo.