Nový šéf pražské ODS BORIS ŠŤASTNÝ má plnit kmotrům úlohu fíkového listu

Nový šéf pražské ODS BORIS ŠŤASTNÝ má plnit kmotrům úlohu fíkového listu Zdroj: Tomáš Tesař

Pražská ODS: Kabaret dr. Šťastného pokračuje

Začínám trpět slabostí pro Borise Šťastného. Když se včera už podruhé během půlroku nechal zvolit šéfem pražské ODS, řekl: „Musíme být hrdí, jednotní a slušní. A to jsme.“

 

Nevím, jak se slušností: demonstranti proti politicky méně korektní pražské magistrátní koalici ODS a ČSSD, jimž nová radnice po iluzích nyní sebrala i náměstí k demonstrování, by nemuseli úplně souhlasit. A stejně tak i většina Pražanů, kteří podle průzkumů pořád ne a ne uvěřit čestným úmyslům nového primátora Bohuslava Svobody, milovníka noční číny s motýlkem.

 

 

Nicméně hrdá a jednotná, to pražská ODS je! Dvakrát krátce po sobě si bez jakékoli hanby a jak přes kopírák zvolí za bosse Šťastného, a nyní na jeho prozíravý pokyn ještě poslušně přihodí hlasy i pro Svobodu, toho pro změnu coby místopředsedu, tedy Šťastného pucfleka. Tomu říkám demokratická hrdost a jednota! A pak že demokracie nemůže být stejně efektivní jako čínská autokracie.

 

Vůbec nevadí, že si tito dva politicky občas trochu nerozumí. Jako třeba hned po pondělní pražské volbě: Svoboda ji chtěl chápat jako „výzvu k jednotě a odstranění skupinových zájmů“; „O odstranění skupinových zájmů jsem nemluvil,“ přidal vlídně Šťastný. Snad jen aby nedošlo k omylu, kdo tady velí.

 

 

Dlouho jsem přemýšlel, kde se doktor Šťastný, člověk s tak nevinnou tváří, že byste před ním zamkli děti, pro svou rafinovanou hru politicky inspiroval. Myslím, že už to konečně vím: loutkové duo Šťastný-Svoboda stále víc připomíná fantastický moskevský tandem Putin-Medvěděv. I ti jsou velmi hrdí a jednotní, zvlášť pokud jde o moc. Skutečný vládce Putin jako Šťastný, hrdá loutka Medvěděv jako Svoboda.

 

 

My Pražané jsme tedy v dobrých rukou. V Kremlu ale mají jednu výhodu: pro svou hru nepotřebují nějakou ČSSD, skvěle si vystačí sami. Doufám, že se Šťastný už brzy vyrovná i s tímto hendikepem demokracie. Byla by škoda nedat mu prostor.