Česká televize

Česká televize Zdroj: Reflex.cz

Janeček chce zveřejnit náklady na výrobu pořadů České televize

Ředitel ČT se rozhodl, že zveřejní, kolik stojí výroba pořadů a jaké honoráře dostávají jejich tvůrci. Zahraniční poradci doporučovali sociálním demokratům, aby se před volbami zbavili dr. Ratha a Jiřího Paroubka, jsou prý nepopulární.

Podle odborářských údajů stávkovalo 148 tisíc zaměstnanců. To lze pojmout dvojím způsobem: škarohlíd řekne, 148 tisíc z 650 tisíc státních zaměstnanců. Optimista zdůrazní, že o 48 tisíc víc, než odbory původně očekávaly. Horší je to v případě demonstrací, tam se odhady účastníků sice liší podle toho, zda je dělali zainteresovaní odboráři sami nebo nezainteresovaná policie, přesto je zjevné, že když se všichni účastníci sečtou, nedá to ani náhodou tolik, kolik bylo v létě na oslavované pražské demonstraci. Poučení je tedy: raději stávkovat než demonstrovat. Tématu dne se týká naše dnešní glosa. Poněkud překvapivé je, že předseda ČSSD Sobotka hovoří o „odvaze lidí, že se v ulicích nebojí postavit za svůj názor a svá práva“ (podobný obdiv k odvaze demonstrujících vyjádřil před pár dny v MfD Vladimír Kučera). Proboha, proč by se měli bát, pokud zrovna nedemolují vestibul ministerstva vnitra, a k čemu jsou naše odbory, pokud se neumějí zastat lidí, kteří by byli perzekvováni za účast na legální demonstraci?

 

 

Ředitel ČT Janeček se rozhodl, že zveřejní výrobní náklady pořadů, na nichž se podíleli protestující umělci, baviči a další „osobnosti“ (jde o dopis vládě a šéfům politických stran, v němž podepsaní apelují, aby se oslovení věnovali situaci v ČT, která se údajně vymkla kontrole). Nechci se do věci plést, což jsem už napsal, ale zveřejňování jistě vysokých honorářů nepovažuji za korektní: jednak vysoké honoráře jsou v této branži obvyklé a ČT se na nich s honorovanými dohodla, a jednak každá trochu větší suma vzbudí závist a nenávist, pan Janeček s tím, jak se zdá, kalkuluje. Obávám se, že spousta prostých českých lidí si řekne: je s vámi sice sranda, ale tolik peněz si nezasloužíte. Nepovažuji rozněcování podobných citů ve veřejnosti za slušné.

 

„Zakladatel“ serveru WikiLeaks Assange si stěžuje, že ho chtějí trestat za pravdu. To je smůla, např. Matu (skloňuje se to tak?) Hari za to, že říkala pravdu, dokonce popravili. Bohužel ji říkala na nevhodném místě.

 

Někdejší Paroubkův podrždeštník Jaroslav Tvrdík se poté, co přešel k Michalu Haškovi, stal terčem drsné kritiky svého dřívějšího guru a jeho choti (hlavní viník volebního neúspěchu, „prase“). Odvděčil se tím, že vyslepičil, co v posledních měsících radili ČSSD jejich zahraniční (američtí a izraelští) poradci: doporučovali sice soustředit se na zdravotnictví, ale vyměnit dr. Ratha, protože je krajně nepopulární. Paroubek odmítl Ratha vyměnit a zdravotnictví se proto hlavním tématem stát nemohlo (logice této věty nerozumím, klidně mohlo, nepomohlo by to ani neuškodilo). A po odstoupení Mirka Topolánka doporučili, aby se sociální demokraté, chtějí-li dosáhnout výsledku nad 30%, zbavili svého předsedy. Poradci říkali to, co u nás každý viděl, pokud se omezili jen na to, bylo jejich zaměstnávání vyhazováním peněz – nicméně měli samozřejmě pravdu.Pravdu má však asi i Paroubek, když o Tvrdíkovi říká: beze mě by nebyl nic.

 

 

V MfD píše Martin Komárek o žateckých „událostech“ bezprostředně po válce. V doprovodném textu (nevím, zda ho psal také on, není podepsaný) se mj. praví: „Odplata, která postihla viníky válka, Němce, byla také krutá.“ Netušil jsem, že válku zavinili němečtí obyvatelé Žatce. V Komárkově článku se praví, žer není možné zpětné odstranění křivd bez nastavení nových křivd. Tomu nerozumím, mají se křivdy odstraňovat předem? A jak to, že u nás máme zákon o „zmírnění následků některých majetkových křivd“? To je možné, aniž by se způsobovaly křivdy nové? Zákon se ovšem okradených Němců netýká. Jeden z českých iniciátorů „smíření“ žateckých Čechů a Němců si stěžuje, že se u některých, jak se říká, bývalých rodáků projevují „skryté nacionalistické myšlenky“. Umí tedy číst myšlenky. A co je nacionalistické? Že jsou jim hezké řeči a mazání medu kolem huby málo? Chápu, že napravit všechny křivdy nejde. Ale v českém případě jde zmírnit následky některých křivd, tak proč to nejde nebo nešlo v tom německém případě?