Hejtman Michal Hašek (vpravo) podpořil krumlovského starostu Jaroslava Mokrého (vlevo) ve snaze nechat Slovanskou epopej co nejdéle na jihu Moravy.

Hejtman Michal Hašek (vpravo) podpořil krumlovského starostu Jaroslava Mokrého (vlevo) ve snaze nechat Slovanskou epopej co nejdéle na jihu Moravy. Zdroj: Ondřej Požár

Všichni Haškovi prezidenti. ČSSD děsí jmény svých kandidátů na hlavu státu

Kandidát na šéfa ČSSD Michal Hašek se rozhodl nás ještě před Vánoci ztrestat. A vyjmenoval tři prezidentské kandidáty ČSSD: Romana Onderku, Zdeňka Škromacha a Lubomíra Zaorálka.

Jihomoravský hejtman, jenž se v krajském úřadu mírně civilizoval a emancipoval od svých učednických let u Jiřího Paroubka, jemuž dělával TV sekerníka, bývá považován za politicky příčetnějšího ze dvou hlavních kandidátů na lídra ČSSD. Nebo jinak: působí méně nebezpečně než Bohuslav Sobotka - v podstatě Paroubkův klon, jen s dětskými rovnátky, politicky korektnější vizáží a méně iritující manželkou.

 

Ne poté, co zveřejnil tři prezidentská jména. Nejdřív jsem myslel, že jde o typický víkendový pšouk, kterými nás politici udržují v bdělosti. Jenže pak jsem se podíval na Partii na Primě, kde mladý hejtman pouštěl svůj šarm: pochopil jsem, že právě teď neprožívá období, kdy by žertoval. V debatě byl haškovsky patetický se vším, co k jeho oblíbené státnické póze patří: naoko podaná ruka oponentovi, smrtelně vážný pohled do kamery a dokonce i špetka pragmatismu.

 

 

Takže bychom měli brát jeho hvězdné prezidentské trio vážně. Tedy spíš duo: Škromacha rovnou vylučme; se svou bodřejší postavou by se nevešel na Pražský hrad, tuším největší hrad na světě. A vsadím se, že peníze na stavbu ještě většího prezidentského sídla by v současném i všech dalších státních rozpočtech nenašla ani ČSSD, tlupa s exkluzivním talentem na utrácení cizích peněz.

 

Což nás vede k Zaorálkovi, fanatickému žvatlalovi z Ostravy. Ten z neznámého důvodu sám sebe přesvědčil, že je zahraničním expertem – snad proto, že mu doma nerozumí ani v ČSSD. Proč tedy v zahraničí nereprezentovat i naše státní zájmy? Ostatně jeho další prezidentskou kvalifikací může být i to, že rád létá – obvykle z Prahy do Ostravy.

 

Problém je, že prezident má i jisté domácí úkoly, řekněme státně tmelící. Většina z nás to sice během nekonečných Klausových roků už zapomněla, ale je to rozepsané v ústavě. Zaorálek ale má přesně opačný talent - rozdělovat. Zažil jsem ho v několika politických funkcích naživo a musím tuhle jeho schopnost ocenit: sotva promluví, hrozí válka.

 

Takže Onderka, brněnský primátor? Musím mu přiznat určité charisma: nepůsobí lekle. Mínusem ovšem je, že zatím mluví pouze brněnsky, pro přímou volbu by se tedy musel narychlo doučit česky. Dost pravděpodobně by se taky musel zbavit zlozvyku dívat se sám sobě při ranním sprchování mezi nohy, jak přiznal v předvolební TV debatě. Představte si, jak na Hradě hostí šéfa světové velmoci a před kamerami jej zdraví: „Dneska ráno ve sprše jsem….“

 

 

V souvislosti s Haškovými jmény mě napadá i jedna obecná věc. Stalo se módou nadávat na parlamentní volbu prezidenta, zvlášť po dvou fraškách s Václavem Klausem. Počkejte ale, co politici předvedou, jestli budeme prezidenta volit my, občané. I vzhledem k rýsujícím se kandidátům tuhle pravomoc ještě rádi vrátíme zákonodárcům.