Radek John

Radek John Zdroj: Tomáš Tesař

Ministra vnitra Johna zastupuje muž bez odpovídající bezpečnostní prověrky

KDU-ČSL podporuje odborářskou stávku, tři bývalí studenti architektury se mají omluvit svému bývalému pedagogovi a ministr dopravy Bárta se uprostřed sněhové kalamity věnuje zdravotnické problematice.

 

KDU-ČSL se profiluje proti vládní koalici: Podporuje odborářskou stávku 8. prosince (považuje stávku za krajní řešení, k němuž je možné sáhnout teprve tehdy, když ostatní prostředky selžou. Tato situace prý nastala, prohlásilo předsednictvo strany). Odborová stávka je ovšem namířená proti úsporné politice vlády a pokud uspěje, bude to znamenat, že tu žádná kloudná a tedy bolestivá úsporná politika (jiná neexistuje) nebude moci dělat. Zároveň je to v druhém plánu, je mi to líto, podpůrná stávka pro ČSSD, s níž je odborový skoromonopol těsně svázán. Stanovisko lidovců je signál, co strany, kterým tak či onak teče do bot, považují za populisticky nosnou profilaci.

 

 

Podobného rázu je angažmá ministra dopravy Bárty ve zdravotnické problematice (člověk by řekl, že uprostřed momentální sněhové katastrofy by ministr dopravy měl mít jiné starosti). Ministr je ovšem podle vlastních slov člen ekonomické porady ministrů a jako takový připravuje pro VV a předsedu Johna podklady pro koaliční vyjednávání o této problematice. Kromě toho je pan ministr, jak se říká, Johnova šedá eminence a fakticky prý stranu řídí. Sešel se za účelem přípravy reformy s předsedou ČLK Kubkem (který je zase v dobrých vztazích s dr. Rathem) a sejde se s ním znova, tentokrát už za účasti předsedy Johna (John je zjevně Bártův Medvěděv). Bárta též vyjádřil obavy z chystaného exodu lékařů (nevím, do jaké míry to VV získá stoupence, lidovci s odborářskou stávkou proti úsporám měli asi šťastnější ruku, ale u lidí pracujících ve zdravotnictví si nepochybně šplhne). To, že se ministr dopravy hodlá angažovat ve zdravotnictví, navíc takovýmhle způsobem, nesvědčí o premiérově pevné ruce.

 

To ovšem není nic proti tomu, co se děje na Ministerstvu vnitra. Frontální útok ministra Johna na policejního prezidenta jaksi zastřel skutečnost, že ministr jmenoval svým zástupcem náměstka Michala Moroze, který – mimo jiné - zatím nemá odpovídající bezpečnostní prověrku. První náměstek ministra Salivar, zastupující ODS, se ocitl na vedlejší koleji, a zlé jazyky tvrdí, že Moroz (který rovněž vzešel z prostředí bezpečnostních agentur) fakticky ministerstvo řídí. Na situaci reagoval stínový ministr vnitra ČSSD Jeroným Tejc, a podle toho, co uvádí ČTK, je jeho reakce ani ne tak útočná, jako spíš poněkud vyděšená. Vyzval Nečase, aby přiměl Johna k Morozově odvolání. K případu se ještě vrátíme. To, co se tu posledních dnech na vnitru dělo, ve mně totiž vyvolává reminiscence na jednu klíčovou událost z naší nepříliš vzdálené a nepříliš radostné minulosti.

 

 

Brněnský Městský soud odsoudil tři exstudenty architektury, aby se dopisem omluvili podagogovi z r. 1989 za to, že ho v listopadových dnech onoho roku nazvali arogantním a demagogickým kariéristou, zneužívajícím své postavení. Případ se táhne už od roku 1991, jeho peripetie jsou skandální a týká se ho naše dnešní glosa.

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/