Demonstrace

Demonstrace Zdroj: Pavel Dobrovský

Demonstrace
Demonstrace
Demonstrace
Demonstrace
Demonstrace
36
Fotogalerie

Demonstrace na pražské radnici: Politici tvrdě narazili na hlas lidu

V těch tvářích nebylo nic jiného než překvapení. Politici narazili čelně na vox populi. To nečekali – a jestli ano, tak ne v takovém množství. Nespokojení lidé se od devíti ráno tlačí na ohrádku tribuny pro veřejnost a zlověstně hučí.

„Já tady sedím od rána, jak mi řekli na sekretariátu,“ říká stařenka sedící na jednom z necelé stovky míst. Vtip je v tom, jak se dozvídám, že na tribuně se nesmí stát. Jen sedět. Na židli, země se nepočítá. Strážící policisté se to snaží vysvětlit davu, který se chodbou tlačí z Mariánského náměstí, ale dav má tu výhodu, že nevnímá. Jen skanduje. A presuje se, aby nakonec s vítězným řevem vtrhl na tribunu. Dobrá polovina sedících, kteří se tváří nezúčastněně a dotčeně podotýkají, že kvůli těm lidem nevidí. A zřejmě se těší na obídek v kantýně.

 

 

Pokaždé, když se adept na pražského primátora Bohuslav Svoboda v intervalech jednou za dvacet minut pokusil promluvit, neozvalo se ani slovo. Řvaní hesel jako „My chceme Tůmu“, „Nechceme prasárnu na radnici“ a „Nové volby“ (plus zlidovělé „Praha není Palermo“) jednak dostatečně přehlušilo cokoliv, co Svoboda říká, a zároveň shrnulo, proč demonstranti přišli. Podle prvních odhadů jich bylo přes dva tisíce, přitom podstatná část v jednacím sále Nové radnice, nejdříve jen na tribuně, posléze i mezi zastupitelskými lavicemi.

 

Prohlédněte si fotogalerii záběrů od účastníků demonstrace, kteří zachytili momenty z protestu na své mobilní telefony:

 

 

Zvuk několika vuvuzel doprovázel každé skandování a do toho probíhaly ze strany sekretariátem ČSSD nahnaných fanoušků pokusy strhnout transparenty na tribuně pro veřejnost. Boris Šťastný pak zřejmě doznal, že je dobrý nápad rozdat narychlo vytištěné papíry s Hlavou první článku 2 Ústavy ČR, kde se vysvětluje, že: „Jediným nástrojem, jímž mohou občané vyjádřit nespokojenost s prací určitého reprezentanta, je jeho nezvolení v následujících volbách.“ Občané jsou jiného názoru a papíry házejí po Šťastném zpátky a pravidelně požadují vystoupení kandidáta na starostu za Top 09 Tůmy. „Nabídl, že promluví, ale nedovolili mu to,“ prohlásil Milan Urban z Top 09. A kdyby k řečnickému pultíku šel, zřejmě by mu vypnuli mikrofon, tak jako to udělali mluvčímu iniciativy Změň politiku Markovi Jehličkovi, když se pokusil uklidnit pískající a skandující občany.

 

 

„Kdyby tady nebyl Havel, zřejmě by vás vytlačili hned,“ poznamenal Urban. Je fakt, že bývalý prezident strhává velkou pozornost fotografů ve chvíli, kdy demonstranti zrovna nekřičí, necinkají, netroubí a nepískají. První poločas končí dalším Svobodovým pokusem sdělit lidem, že zasedání se odkládá na druhou hodinu odpolední. Byl to klukovský trik. Lidé odešli s tím, že se vrátí ve dvě. „Zamykají dveře,“ konstatoval pak ponuře jeden z Změň politiku, který zůstal. „Doufáme, že nám umožní přečíst naší petici. Jestli dojde k potvrzení smlouvy ČSSD a ODS, tak budeme znovu protestovat.“ V tuto chvíli je ale magistrát již zamčený. Protestanti se nemohou dostat dovnitř. Zastupitelé už jednají a všech třiašedesát jich již stačilo složit slavnostní slib. Lidé je sledují už jen na velkoplošných obrazovkách.