Strýček Sam

Strýček Sam Zdroj: archiv

Česká specialita? Vydírání vládních činitelů USA, píše Jan Berwid-Buquoy

Napsal jsem to na Reflex.cz celkem srozumitelně: „Rozzlobit USA se nikdy nikomu nevyplatilo“. Článek „Co jsme provedli, že nám Amerika nevěří?“ (Reflex.cz ze dne 10. 11. 2010) monitorovalo Velvyslanectví USA v Praze. Dostal jsem o tom zprávu od tajemnice pro tiskové a kulturní záležitosti, paní Heleny Vágnerové z Office of Public Affairs, U.S. Embassy Prague. Obsah článku byl okamžitě předán šéfovi oddělení Mr. Johnu Vanceovi (Counselor for Public Affairs). Odtamtud patrně putoval rovnou do Bílého domu.

Dva dny po zveřejnění článku na Reflex.cz promluvil (12. 11. 2010) bývalý velvyslanec USA v Praze, Mr. William Cabaniss (2004 – 2006), na adresu vlády České republiky. Tvrdil, že ministr obrany ve Fischerově vládě, MUDr. Martin Barták, na něm za jakousi transakci ve věci americké pobočky automobilky „Tatra“ vyžadoval peněžitou odměnu. Nynější náměstek a místopředseda vlády to vehementně popřel. K výpovědi Cabanisse se však 26. 11. 2010 připojili další dva svědkové z amerických diplomatických kruhů a sice Mr. Duncan Sellars a Mr. Ronald A. Adams. Oba dva potvrdili správnost výpovědi bývalého velvyslance USA v Praze.

 

 

Pakliže je pravdou to, co vysoká diplomacie USA tvrdí, jde o nehorázný skandál nejvyššího kalibru. MUDr. Barták žádné úplatky nepřijímal, nýbrž je vyžadoval, resp. snad dokonce vymáhal. Tím nejde pouze o pasivní korupci, nýbrž dokonce o nepřímé vydírání amerických vládních činitelů. To tady od roku 1918 zatím ještě nikdy nebylo. Ani v ostatních evropských státech mi není znám podobný případ.

 

Záhadou zůstává pouze fakt, proč se vysoká americká diplomacie objevila s takovýmto gigantickým skandálem až po zveřejnění článku „Co jsme provedli, že nám Amerika nevěří?“ na Reflex.cz a nikoli hned poté, co k nevídané korupční aféře došlo. Tehdy by bylo pro české i americké výzvědné služby poměrně snadné zpravodajsky do problematiky okamžitě a s úspěchem zasáhnout. Co teď ? Kde hledat spolehlivé empirické důkazy s tak nevhodným časovým odstupem?

 

 

Rozhodně se ohrazuji proti telefonickému dotazu jakési údajné redaktorky z iDnes (Tereza Boehmová?), zda-li si americká diplomacie v ČR článek v Reflex.cz nebo dokonce u mne osobně objednala, aby se mohla vláda USA vytasit s korupční aférou na české veřejnosti až teď. Tak hloupý dotaz jsem již dlouho neobdržel. Pakliže jde skutečně o dotaz Boehmové, musím podotknout, že nemá žádnou logickou kauzalitu. Proč by si u mne americká vláda objednávala článek pro Reflex.cz?

 

Do celkového výčtu naších hříchů vůči „strýčkovi Samovi“ v Bílém domě týkajících se vyloženě nejapných reakcí na radar v Brdech, pravděpodobného zákazu vstupu prezidenta ČR Václava Klause na území USA (nepřiměřené sympatie vůči Kremlu), přibývá nyní i vydírání amerických vládních činitelů prostřednictvím ministerstev České republiky.

 

President Barack Obama patrně nehodlá vyslat žádného amerického velvyslance do Prahy z obav, aby se nestal obětí vydírání - např. ze strany plzeňského pivovaru. Já, co mě se týče, jsem opravdu připraven už na jakoukoli - i na tu nejnepravděpodobnější švejkovskou hovadinu.