Strýček Skrblík

Strýček Skrblík Zdroj: Wikipedia.org

Chytří Švýcaři své multimilionáře milují

Zatímco se všude v Evropě masově volá po vyšším zdanění zlých boháčů, aby bylo na udržení sociálního blahobytu, ve Švýcarsku byl všelidovým hlasováním nápad zvednout daně bohatým zamítnut. A nešlo přitom o ledajaké bohaté.

 

Hlasování o výši daně pro lidi s vyšším příjmem bylo poněkud zastíněno souběžným referendem o automatickém vystěhování cizinců, kteří se ve stanovených případech proviní proti zákonu. To Švýcaři schválili, vyšší daně nikoli.

 

 

Nešlo přitom o nějaké bohaté na český způsob, tedy s měsíční mzdou třeba čtyřiceti tisíc korun. Referendum v zemi helvétského kříže se týkalo lidí s ročním příjmem nad čtvrt miliónu franků, tzn. více než 4,5 miliónu korun, což je bezmála 400 tisíc korun měsíčně. Ty by to přece nebolelo …

 

A nešlo ani o závratné daně. Místní sociální demokraté navrhovali, aby ve všech kantonech, z nichž se Švýcarsko skládá, platila daň pro bohaté minimálně 22 procent. Politici z jiných stran ale protestovali, že by to narušilo daňovou suverenitu kantonů.

 

 

Skoro 60 procent voličů pak hlasovalo proti návrhu socialistů. To je v kontextu celoevropského naladění téměř zázrak. Švýcaři si tak ruku v ruce se svobodou udržují i vysokou ekonomickou atraktivitu. Vědí, že se jim to vyplatí. Jsou chytří.