Julian Assange

Julian Assange Zdroj: Wikipedia.org

WikiLeaks testuje svobodu slova. Tentokrát odtajněním „vysoké“ světové diplomacie

Je to terorista! Zavřít a potrestat ho! Bez slitování – nesou se výkřiky z Washingtonu na adresu zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange, který, přesně jak avizoval, zveřejnil první várku tajných depeší a zpráv, jež si mezi sebou vyměňují nejen ambasády USA a CIA. Naproti tomu Silvio Berlusconi nebo Vladimír Putin se jen smějí. Kdo by nebyl polichocen, že ho v tajných diplomatických hlášeních pozorovatelé z USA nazývají alfa samcem.

 

Média na celém světě (s výjimkou Číny, která zveřejnění zakázala) dnes popisují, jak je nahlížena očima amerických diplomatů Angela Merkelová, David Cameron, Dmitrij Medveděv, Mahmúd Ahmadínežád… Historikové se radují, diplomaté panikaří, neboť jejich interní zprávy nikdy neměly spatřit světlo světa. Kromě úsměvných přezdívek a poznámek na adresu světových státníků a všech možných ministrů spatřily totiž světlo světa i informace o tom, že například saudský král Abdulláh žádal USA, aby silou zničily jaderné objekty v Iránu.

 

 

Americký kongresman Peter King naprosto vážně požaduje, aby byl server WikiLeaks zařazen na seznam teroristických organizací a jako s takovým s ním bylo zacházeno. Austrálie už dokonce první kroky k tomu, aby mohlo začít stíhání jejího občana Juliana Assange, podnikla. Není to první hromadný únik tajných nebo citlivých informací ze strany nejvyšších míst USA a přesto zatím nikdo hlasitě nepoložil zásadní otázku: proč vyhrožovat WikiLeaks a raději nezjistit, kdo informace vynáší?

 

 

Svět se může donekonečna přít o tom, zda je povinností novináře zveřejnit ověřené informace nebo zda si má hrát na Boha a hodnotit, co je dobré a co špatné (zvlášť když kategorie dobra a zla jsou čistě filozofického charakteru a jsou proměnlivější než počasí). Jednoznačná odpověď neexistuje. Ti, co jsou momentálně na straně poškozených, volají po Assangeově hlavě. Ti, kterých se to (zatím) netýká, hají svobodu slova a právo na informace.

 

O tom, že někdo na vysokém postu a s největší pravděpodobností v USA velmi neloajálně až zločinecky vynáší tajné informace, a že tato činnost spadá nade vší pochybnost do kolonky zla, se ale nemluví. Přitom právě to, že všichni sledují kouřovou clonu WikiLeaks, oslabuje euroamerickou bezpečnost nejvíc. Jestli totiž činnost serveru WikiLeaks něco ukázala, pak jen neakceschopnost. Přítomna jsou ostrá slova, obvinění, odsudky, výhružky. Ale žádná akce.

 

Jak to, že už dávno ti špičkoví agenti všech možných zemí neodhalili zdroj úniků? Jak je možné, že na Assangeho podávají nedůvěryhodná obvinění ze znásilnění apod. namísto toho, aby ho hned po prvním úniku na WikiLeaks bleskově a tajně sebrali a zjistili, kdo je tím vysoce postaveným zrádcem?

 

 

Situace kolem WikiLeaks je pro naši společnost signifikantní; nikoho ani nenapadne hledat zdroj problémů, všichni se hromadně vrhli na messengera. Protože je to lehčí a nehrozí žádné velké odhalení. Protože co by se stalo, kdyby byl odhalen prazdroj všech úniků na vysokém postu? Kdyby se ukázalo, že celý novodobý systém světové velmoci v sobě dokáže tolerovat fatální chybu a není schopen ji odhalit a napravit?