KLDR

KLDR Zdroj: Wikipedia.org

Válka v Koreji nebude. Jsou to jen propagandistické řeči

V úterý vystřelila Severní Korea na jihokorejský ostrůvek Jon-pchjong 170 dělostřeleckých granátů a zabila čtyři lidi. Jihokorejské jednotky palbu opětovaly a vyslaly na nepřítele 80 granátů. Zda někoho trefily či zabily, to nevíme. Do Žlutého moře, k místu incidentu, pak zamířila americká letadlová loď George Washington. Američané a Jihokorejci tam zahájí v neděli vojenské manévry. Severokorejci vyhrožují válkou. Jenže žádná válka nebude. Leda další kolo té propagandistické.

Severokorejská tisková agentura KNCA totiž již před několika týdny oznámila, že na připravované jihokorejsko-americké cvičení zareaguje. Stalo se. Stalinistická vláda v Pchjongjangu také měsíce upozorňuje, že před možným zahájením dalšího jednání o urovnání situace na Korejském poloostrově, nikdo nemůže počítat s tím, že by uznala spornou námořní hranici. A poslední incident, stejně jako potopení a smrt 46 jihokorejských vojáků na lodi Čchonan v březnu, se odehrály právě v diskutabilní hraniční oblasti. Ani to, že Severní Koreje říká, že „ve válečném ohni usmaží jihokorejskou loutkovou vládu“, neznamená nic nového a převratného. Opakuje to padesát let.

 

 

Ostatně také 28 500 amerických vojáků, kteří jsou umístěni v Jižní Koreji, zůstalo i po posledním půlhodinovém rozhovoru Baracka Obamy s jihokorejským prezidentem, v klidu. Na boj se zjevně nechystají víc než předtím.

 

Severokorejský diktátorský režim, který si připravuje nového vůdce (tím je Kim Čong-un, syn churavějícího vládce Kim Čong-ila) jen opět vzkázal světu, že do nových jednání chce jít z výhodnější pozice. Že si chce diktovat některé podmínky a že nebude naslouchat tomu, co chtějí USA, Jižní Korea, Rusko či Japonsko (ti všichni se na jednáních o urovnání podílejí). Ohled bere pouze na názor nějvětšího partnera a jediného spojence - na Čínu. Jenže ta na Pchjongjang nijak tvrdě netlačí, protože dobře ví, že to zvyšuje její vliv v očích Spojených států.

 

 

Co tedy udělají USA, Jižní Korea a celý svět se vzdorující KLDR? Nic. Budou ji pouze odsuzovat, varovat, tlačit na ni, ale nezmění se v nejbližší době nic. Ani válka nebude, přestože jí KLDR vyhrožuje. Sama totiž nejlépe ví, že její vyvolání by mohlo v případě americké odvety znamenat pád jejího komunistického režimu.


Jistě ale bude pokračovat vyvolávání napětí a silné propagandistické řeči všech stran sporu. A občas vyletí nějaký ten granát. Jistě, je to odporné a nesmyslné, ale není to ani teď začátek nové války.