Senátní volby - 2. kolo v Lidovém domě

Senátní volby - 2. kolo v Lidovém domě Zdroj: Tomáš Tesař, Reflex.cz

ČSSD v preferencích potvrzuje vedení. Získala by 33 % hlasů

Bývalý odborový superboss je předsedou senátu, koalice se shodla na přímé volbě prezidenta a policie dává ruce pryč od hromadného vraždění Němců.

Podle průzkumu CVVM by v listopadu získala ČSSD 33 % (zvýšila proti říjnu své vedení o 2 %), TOP09 by těsně předhonila ODS (21,5 %,) a polepšila si o 6,5 %, ODS si zachovává svých 21 %. Komunisté klesli o 2 % na 10 %, Věci veřejné jsou na 5% hranici (-5 %). Z druhé strany se k 5% hranici blíží KDU-ČSL. Přepočteno na mandáty by koalice měla 103 mandátů. Z toho plyne, že roste počet stran, které mohou v budoucnu mohutně polykat a anihilovat voličské hlasy. Přitom jde o strany, které jsou skutečnou nebo potenciální součástí pravostředé koalice (zelení by dostali 2,5 %). Úbytě podpory koalice jsou signálem jakéhosi znechucení voličů. Daly se očekávat, ale přicházejí přece jen trochu brzy. Průzkum se konal ještě před uzavřením „pražské“ koalice ODS s ČSSD, ale v době, kdy už se o ní všeobecně mluvilo jako o nejpravděpodobnější variantě.

 

 

Policie se už nebude zabývat případem bestiálního hromadného vraždění Němců internovaných v českém koncentráku v Ostravě. Šlo prý o víc než 200 lidí, někteří se musili zabíjet navzájem. Věc vyšetřovala nejprve ostravská kriminální policie, pak komise Národního shromáždění, bylo zatčeno pět lidí, po únoru je pustili. Policie ČR si dnes s případem nic nepočne, potenciální viníci jsou prý všichni mrtví (přirozenou cestou, podotýkám). Je to tak, že se policie zabývala jen těmi pěti lidmi, kteří byli v roce 1947 vzati do vazby (a po únoru 1948 propuštěni?) Nemohlo být viníků víc a není možné, že někdo z nich ještě žije? Případ patří k věcem, o nichž mluvit je nejen povoleno, ale mám pocit, že dokonce oficiálně podporováno („excesy“), aby se nemuselo mluvit o podstatě věci.

 

Vládní koalice se shodla nejen na přímé volba prezidenta, ale i na tom, že bude volen dvoukolově, a to stejně, jako se volí senátoři (buď nadpoloviční většina v prvním kole, nebo postupují dva s nejlepšími výsledku do druhého kola). Protože ten systém volby podporuje i ČSSD, je pravděpodobné, že se podaří dosáhnout ústavní většiny, potřebné pro jeho schválení (statutární místopředseda Sobotka už naznačil své zalíbení v návrhu). K tématu se ještě vrátíme.

 

 

Předsedou Senátu se stal podle očekávání bývalý odborový superboss Milan Štěch. Má dobrý kádrový původ (dělník a člen KSČ), ale na druhé zase pro všechny případy dědečka agrárníka. Do KSČ prý vstupoval s heslem svého otce „můžeš být kdekoli, ale chovej se tam slušně“. Platí to i pro bordel?

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/